Monitorizarea electronică a infractorilor, în ritm de melc: Sunt județe care intră în program abia în 2025

Publicat: 17 aug. 2022, 13:01, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Monitorizarea electronică a infractorilor, în ritm de melc: Sunt județe care intră în program abia în 2025

Guvern se grăbește încet și extrem de încet când vine vorba de monitorizarea electronică a infractorilor: doar trei județe și Bucureștiul ar putea beneficia de sistemul pilot, până la sfârșitul anului. În rest, lucrurile se întind pe încă trei ani.

Astăzi a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern referitoare la „stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem-pilot, precum și a celor privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”.

Programul este dezvoltat astfel încât să permită afișarea direct în cadrul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență  a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanșării alertei.

Monitorizarea electronică în sistem-pilot se va aplica însă etapizat, după cum urmează:

  1. a) prima etapă — în perioada 2022—2023 — la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;
  2. b) a doua etapă — în anul 2024 — include și județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
  3. c) a treia etapă — în anul 2025 — cuprinde și județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Zeci de mii de cazuri de violență domestică

Implementarea extrem de lentă a sistemului electronic de monitorizare este greu de înțeles în contextul în care, anual, au loc zecii de mii de cazuri de violență domestică la nivel național.

La nivelul județului Vrancea, de exemplu, inclus în prima etapă, anul trecut s-au înregistrat 983 de fapte penale pe linie de violență domestică, cu 90 de fapte în plus raportat la 2020. Conform Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, în total au fost emise 260 de ordine de protecție provizorii, în alte 287 situații victima refuzând emiterea lor. O treime dintre ordinele de restricție sunt încălcate.

Mai grav, în cursul anului 2021, în localitatea Nereju, a fost înregistrat un deces în urma violenței domestice.

În proiectul pilot ce ar urma să fie implementat din octombrie inclusiv în Vrancea, brățările elctronice vor fi folosite doar pentru protecția victimelor violenței în familie. Polițistul poate emite un ordin  provizoriu doar dacă victima este într-un pericol iminent, dar acesta trebuie confirmat sau infirmat de instanță în maximum 5 zile.

Guvernul a suplimentat numărul maxim de posturi pentru Poliția Română cu aproape 500 de posturi de ofițeri de poliție și peste 5600 de posturi de agenți de poliție care se vor asigura că sunt respectate ordinele de protecție, adică vor urmări inlcusiv prin GPS agresorii în noul program.