Moscova este gata să întrerupă relațiile cu Uniunea Europeană

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Moscova este gata să taie relațiile cu Uniunea Europeană, dacă statele blocului comunitar impun sancțiuni economice dure regimului de la Kremlin.

Declarația ministrului Lavrov este dintr-un interviu publicat pe site-ul ministerului și citat de Reuters.

Declarația vine în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova și UE, după arestarea și condamnarea opozantului lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, ceea ce a declanșat proteste masive în Rusia și discuții la nivelul UE privind noi sancțiuni.

Întrebat într-un interviu, ce urmează să fie publicat integral vineri, dacă Moscova va lua măsuri în sensul ruperii relațiilor cu UE, Lavrov a răspuns:

Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem acest lucru). În cazul în care vom vedea din nou sancțiuni impuse în anumite sectoare care prezintă riscuri pentru economia noastră, inclusiv în domenii dintre cele mai sensibile. Nu vrem să ne izolăm la nivel global, dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dacă vrei pace, atunci pregătește-te de război”, a mai spus Lavrov, potrivit Reuters.

Intensificarea presiunilor, după expulzarea diplomaților din Rusia

Potrivit unor surse diplomatice menționate de Reuters, cel mai probabil UE va impune interdicții de călătorie și înghețarea conturilor unor apropiați ai președintelui Vladimir Putin chiar din cursul acestei luni. Aceasta după ce Germania și Franța ar fi lăsat să se înțeleagă că sunt de acord cu aceste sancțiuni.

Presiunile pentru sancționarea Moscovei s-au intensificat după ce Kremlinul a expulzat diplomați din Germania, Polonia și Suedia chiar în ziua vizitei șefului diplomației europene Josep Borrell în Rusia, conform hotnews.ro..

AFP mai notă că majoritatea statelor membre nu vor să rupă legăturile cu Moscova și sunt îngrijorate de riscul unei escaladări cu un vecin suspicios, membru al Consiliului de Securitate și putere angajată în mai multe regiuni ale globului unde UE are interese de apărat (Ucraina, Caucaz, Siria, Iran, Libia și Africa).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole