Moscova promite răspuns „simetric” la înghețarea activelor ruse

Publicat: 26 feb. 2024, 15:21, de Vasile Bahrim, în POLITICĂ
Moscova promite răspuns „simetric” la înghețarea activelor ruse

Rusia va răspunde în mod „simetric” oricăror acțiuni ale SUA și ale aliaților săi care vizează îngheţarea activelor ruse din străinătate, conform lui Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe, citat de Bloomberg.

„Avem o cantitate considerabilă de active pe care le-am înghețat, la fel cum are şi Occidentul”, a afirmat Anton Siluanov, ministrul rus de finanțe, fără să precizeze detalii.

Sancțiunile internaționale impuse Rusiei după invazia Ucrainei în februarie 2022 au dus la înghețarea unei serii de active ruse plasate în străinătate, inclusiv aproximativ 300 de miliarde de dolari deținute de Banca Centrală a Rusiei.

În prezent, numeroşi politicieni și activiști derulează o campanie pentru a sechestra aceste bunuri și a transfera fondurile Kievului.

După începutul conflictului, Rusia a restricționat fondurile nerezidenților din țările considerate „neprietenoase”, plasându-le în conturi speciale „C”. La începutul lunii noiembrie 2022, aceste conturi însumau peste 280 de miliarde de ruble (aproximativ 3 miliarde de dolari).

Valoarea exactă a activelor înghețate nu a fost dezvăluită. Un raport al agenției Interfax din Rusia sugera că suma a crescut la aproape 600 de miliarde de ruble (circa 6,4 miliarde de dolari), la sfârșitul anului 2022.

Președintele Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiullina, a menționat că fondurile din conturile „C” se acumulează treptat, în principal din plăți de dividende, cupoane și rambursări de obligațiuni.

Majoritatea experţilor ucraineni cred că confiscarea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Federației Ruse nu încalcă dreptul internațional, luând în considerare gravitatea invaziei. De asemenea, prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a declarat că, în 2024, Ucraina intenţionează să acceseze veniturile provenite din activele înghețate ale Rusiei.

Înghețarea activelor înseamnă că toate conturile aflate în băncile din UE și care aparțin persoanelor și entităților incluse pe lista de sancţiuni împotriva Moscovei sunt înghețate. De asemenea, este interzisă punerea la dispoziția acestor persoane și entități, în mod direct sau indirect, a oricăror fonduri sau active.