Moscova solicită explicații Ambasadei SUA: La mijloc sunt masivele proteste (VIDEO)

Moscova vrea explicații de la Ambasada SUA după ce sâmbătă s-au înregistrat cele mai ample proteste din ultimii ani, în întreaga Federație Rusă.

Sâmbăta aceasta în Rusia au ieșit în stradă masiv demonstranți, din solidaritate cu opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost arestat duminica trecută. Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său a „itinerariilor” manifestaţiilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pentru aceasta pe diplomaţii americani, potrivit AFP.

„Despre ce este vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. „Colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, a mai spus ea, făcând referire la adresa MAE rus, conform Agerpres. Purtătoarea de cuvânt face aluzie la publicarea pe site-ul Ambasadei SUA a unui avertisment adresat cetăţenilor americani, care erau sfătuiți să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică preciza în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste. 

Peste 2.000 de persoane au fost arestate

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, aceasta înseamnă, de fapt, încurajarea manifestanţilor. Potrivit Mariei Zaharova, dacă Ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, s-ar fi ajuns la „ameninţări cu sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”. Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent. 

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe. Peste 2.000 de persoane au fost arestate de forţele de ordine sâmbătă în Rusia în cursul manifestaţiilor, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor în această ţară.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole