Moțiune simplă împotriva a patru miniștri din cabinetul Ciucă (video)

Publicat: 14 iun. 2022, 12:52, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Moțiune simplă împotriva a patru miniștri din cabinetul Ciucă (video)

Patru miniștri din cabinetul Nicolae Ciucă sunt vizați de o moțiune simplă, inițiată de USR. Este vorba de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, de Lucian Bode, ministrul de Interne și de Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.

Anunțul a fost făcut marți de Cătălin Drulă, președintele Uniunii Salvați România, la finalul ședinței Biroului Național al USR.

„Biroul Naţional a decis astăzi, în şedinţă, că vom depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul România anti-educată, ministrul în mandatul căruia 40.000 de elevi nu s-au înscris la Bac, în timpul căruia a crescut rata de abandon, care nu a fost în stare să extindă programele ‘Masă caldă în şcoli’ şi ‘Şcoală după şcoală’, ministrul care ridică din umeri când vorbim de rezultatele la testele PISA, ministrul care protejează plagiatele în loc să fie un gardian al integrităţii academice”, a motivat liderul USR moțiunea simplă împotriva ministrului Educației.

Ce i se reproșează ministrului Cîmpeanu

Reprezentanții USR s-au arătat nemulțumiți de faptul că în mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu, Educația a ajuns să primească doar 2,28% din PIB, unul din cele mai mici procente din ultimii 30 de ani și cu mult sub ținta de 6% prevăzută în Legea educației naționale. „Ministrul Cîmpeanu nu este deranjat însă de situație, căci este prea preocupat să anunțe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări și fără a ține cont de opiniile actorilor din sistem”, susține Cătălin Drulă.

Conform acestuia, în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, avem cel mai mic număr istoric de copii înscriși la bacalaureat, avem 40.000 de elevi „lipsă” între momentul bacalaureatului și momentul începerii clasei a XII-a (respectiv, a XIII-a, la seral) și alți 17.000 de elevi de clasa a VIII-a „pierduți” (diferența între numărul copiilor înscriși la examenul de Evaluare Națională și numărul copiilor care figurau în clasa a VIII-a în luna aprilie 2022).

Avem a doua cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană în condițiile în care pandemia și-a pus amprenta, iar ministrul Cîmpeanu nu a fost capabil să extindă programele care pot ajuta copiii defavorizați din România să se țină de școală, gen „Masa caldă în școli” și „Școala după școală”.

„Și tot în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, când este vorba de mediul rural întâlnim zilnic statistici greu de imaginat: 6 din 10 copii din mediul rural merg pe jos la școală, 4 din 10 copii adună absențe pentru că trebuie să lucreze în gospodărie, 2 din 10 copii nu au suficientă mâncare și așa mai departe”, mai reproșează liderul USR.

Alți miniștri, alte nemulțumiri

În cazul lui Sorin Grindeanu i se reproșează anularea mai multor proiecte de infrastructură, exemplele date fiind anularea licitațiilor pentru tronsoanele de autostradă Lugoj – Deva ori Craiova – Lugoj.

În ceea ce-l privește pe Lucian Bode, ministrului de Interne i se reproșează că se pregătește o „măcelărire a codului rutier”.

Ministrului de Finanțe i se impută faptul că se refuză reducerea TVA la carburant, propusă de USR.