Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a căzut fără dezbatere și fără vot

Publicat: 31 aug. 2020, 17:24, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a căzut fără dezbatere și fără vot

Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului condus de Ludovic Orban nu va mai fi votată astăzi. Din lipsă de cvorum, nici dezbaterea nu a mai avut loc, drept pentru care totul se amână. În plen au fot prezenți doar 226 de parlamentari, mai puțin de 233, numărul minim necesar pentru ca moțiunea să primească votul pozitiv.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarată că va cere excluderea din partid a parlamentarilor PSD absenți. De asemenea, a declarat că moțiunea va fi dezbătută și votată în zilele următoare, iar în cazul în care actuala moțiune nu va mai putea fi dezbătută, PSD va depune o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Reprezentanții PNL susțin că actuala moțiune nu mai poate fi dezbătută și votată deoarece de mâine începe o nouă sesiune parlamentară. Conform Constituției, moțiunea trebuie să fie dezbătută și votată în aceeași sesiune, ceea ce înseamnă că va trebui depusă altă moțiune de cenzură dacă se dorește demiterea guvernului Orban.

Președintele PSD a mai declarat că partidul pe care îl conduce nu are cele 233 de voturi necesare prin parlamentarii proprii, ci doar 226, de aceea este nevoie de negocieri pentru formarea unei majorități. El a arătat și că o decizie privind moțiunea va fi luată în partid în zilele următoare.

Doar trei luni până la alegeri

Majoritatea analiștilor declară că moțiunea a fost doar o paradă a PSD în vederea alegerilor. În mai puțin de o lună vor avea loc alegerilor locale și în circa trei luni vor avea loc cele parlamentare.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că indiferent ce se va întâmpla nu va numi un prim-ministru din partea PSD. Cel mai probabil Guvernul Orban ar fi rămas interimar până după finalizarea alegerilor parlamentare.

Ludovic Orban a declarat că moțiunea era oricum neconstituțională deoarece a fost depusă în vacanța parlamentară, ceea ce nu este posibil. De altfel, guvernul a sesizat Curtea Constituțională și se așteaptă decizia acesteia.

Citește și: