Motivele pentru care a fost internat Papa Francisc

Publicat: 30 mart. 2023, 12:16, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Motivele pentru care a fost internat Papa Francisc
Papa Francisc

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a făcut declarații cu privire la starea de sănătate a Papei Francisc și motivele pentru care suveranul pontif a fost internat, miercuri seara, la spital.

Matteo Bruni a precizat că suveranul pontif, care a mai avut probleme pulmonare, a fost spitalizat din cauza unei infecții respiratorii, care nu are legătură cu Covid, transmit agențiile internaționale.

Această precizare vine după ce, inițial, Sfântul Scaun a anunțat miercuri la prânz că papa Francisc a fost spitalizat, invocând ”examene programate”.

În ultimele zile, Papa Francisc a avut dificultăți de respirație și, în această după-amiază (n.r. miercuri după-amiază), a fost primit la policlinica A. Gemelli pentru controale medicale, a precizat Matteo Bruni.

Aceste examene medicale au evidențiat o ”infecție respiratorie” fără legătură cu Covid-19 și papa va trebui să urmeze un tratament în spital ”câteva zile”, a mai subliniat acesta.

Vaticanul nu a precizat dacă papa va fi în măsură să oficieze mesa de Sărbătoarea Floriilor la Vatican  (2 aprilie , Duminică Floriilor pentru credincioșii romano-catolici), precum și celebrările programate în Săptămâna Mare și de Paște (9 aprilei).

Miercuri de dimineață, papa Francisc, care a marcat recent 10 ani de pontificat, a participat – ca în fiecare miercuri – la audiența generală săptămânală din Piața Sf. Petru, în cursul căreia a apărut vesel, salutându-i pe cei prezenți din ”papamobil”.

Papa Francisc, care se deplasează în scaunul rulant din mai 2022 din cauza durerilor cronice la genunchi, a mai fost internat, pentru 10 zile, la spitalul Gemelli, în luna iulie 2021 pentru o dificilă operație de colon.

Suveranul a explicat că rămas cu ”sechele” după anestezia pentru această intervenție chirurgicală, ceea ce l-a determinat să amâne până acum posibilitatea unei operații la genunchi.

Spectrul demisiei

Durerile la genunchi, care l-au obligat în mai multe rânduri să anuleze unele întâlniri sau vizite, au declanșat presupuneri legate de o posibilă demisie a suveranului. De altfel, însuși pontiful a lăsat deschisă ușa acestui scenariu, după modelul predecesorului său Benedict al XVI-lea, care a renunțat la pontificat, luând prin surprindere întreaga lume.

În iulie anul trecut, papa Francisc mărturisea că nu mai poate călători în ritmul de odinioară, mergând până la a menționa posibilitatea de ”a se da deoparte”. Dar anul acesta, în februarie, el spunea că renunțarea nu trebuie să devină o modă, dând asigurări că această ipoteză nu figurează pe agenda sa pentru moment.

 În prezent, din cauza recentelor probleme de sănătate ale suveranului, la Vatican, a fost creată o nouă funcție, cea de ”asistent de sănătate personal”, ocupat de un infirmier de la spitalul Gemelli.  

Probleme de sănătate mai vechi

La vârsta de 21 de ani, Francisc a fost aproape de moarte din cauza unei pleurezii, potrivit biograului său Austen Ivereigh, fiind supus unei ablații parțiale la nivelul unui plămân, în octombrie 1957.

Într-un volum recent apărut, papa Francisc rememorează acest episod: ”Înțeleg ceea ce simt oamenii afectați de coronavirus care trebuie să se lupte pentru a respira, trecând prin respirație artificială.

Într-un interviu cu jurnalistul și medicul argentinian renumit Nelson Castro, suveranul s-a referit și la operația de eliminare de chisturi de pe plămânul drept, menționând că și-a revenit complet.  

 Când era arhiepiscop de Buenos Aires, un specialist chinez în acupunctură l-a tratat pentru dureri de spate, a precizat biograful său în The Tablet Catholic.

Papa Francisc a suferit și de calculi biliari și în 2004 a avut o problemă cardiacă ”temporară” din cauza unei ușoare îngustări a unei artere, potrivit biografului său. Problemele hepatice au putut fi rezolvate doar prin modificarea regimului alimentar.

Pentru perioada imediat următoare pe agenda suveranului este prezidarea slujbei de Florii la Vatican și mai multe celebrări programate în Săptămâna mare și Paște (9 aprilie). De asemenea, pe agenda este și vizita la Budapesta, la sfârșitul lunii aprilie.