Motivul pentru care noile tulpini de coronavirus sunt mai contagioase. Ce explicație are medicul Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de ce noile tulpini de coronavirus sunt mai contagioase.

Potrivit acestuia, modificările pe care virusul le suferă au făcut să crească probabilitatea de a se lega de receptorii de la nivelul celulelor.

„Aceste modificări ale structurii proteinei S fac ca virusul să se lege mai bine de receptori. După cum știm, proteina S, acea proteină spike, acele țepușe de la suprafața virusului reprezintă modalitatea prin care virusul se ancorează de receptorii de la nivelul celulelor. În momentul în care acea proteină S se modifică, după principiul de cheie în broască se atașează mult mai bine de receptorii pe care îi țintește. Din acest punct de vedere anumite virusuri se leagă mai bine de acești receptori și sunt mai contagioși. Din numărul de particule virale cu care o persoană intră în contact, majoritatea se vor lega de receptori, pentru că au acea capacitate crescută”, afirmă Gheorghiță.

Tot astăzi, medicul a stabilit că lista de aşteptare pentru înscrierea la vaccinarea anti-COVID va fi disponibilă în platforma de programare din data de 15 martie, adăugând faptul că aproximativ 2,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost recepţionate până la data de 1 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole