Mugur Cozmanciuc, deputatul PNL de Neamț, insistă pentru majorarea taxelor din sectorul IT

Facilitățile fiscale acordate industriei IT intră din nou în discuțiile publice după ce deputatul PNL, Mugur Cozmanciuc, i-a cerut ministrului Finanțelor să ia în calcul o eliminare a scutirii de impozit pe venit a profesioniștilor din IT.

Industria IT&C este una dintre puținele sectoare care au crescut constant în ultimii 10-15 ani și care are o contribuție pozitivă la PIB, în timp ce echilibrează și balanța comercială fiind unul dintre exportatorii de valoare mare ai economiei.

Măsura de susținere a acestui sector prin eliminarea impozitului pe venit de 10% a fost și este pozitivă pentru atragerea de investitori și pentru menținerea specialiștilor în țară. Din păcate, sunt destui politicieni care nu înțeleg acest lucru și cer abrogarea facilităților.

Conform informațiilor apărute in spațiul public, peste 67.000 de salariați din domeniul activității de creare programe pentru calculator au beneficiat în luna ianuarie 2021 de scutirea de impozit pe venit. În același timp, impactul scutirii de la plata impozitului pe venit a fost înregistrat la aproximativ 75 milioane lei lunar. Menționez că această măsură a fost introdusă în 2004, pentru a contribui la dezvoltarea domeniului IT și a preveni exodul specialiștilor în străinătate. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. In 2019, numărul acestora a crescut de zece ori, iar afacerile sectorului au trecut de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociația Patronalã a Industriei de Software şi Servicii). Astăzi, cifrele aratã şi mai optimist”, declară deputatul PNL Mugur Cozmanciuc.

Deputatul de Neamț ori nu știe ori se preface că nu înțelege: tocmai faptul că am avut și avem această scutire de impozit este o măsură care a fus la creșterea numărului de profesioniști din domeniu. Iar calculele companiilor de profil din ultimii ani arată că suntem încă mult sub necesarul de specialiști din IT; estimările arată că avem nevoie de circa 120.000 de angajați în acest sector pentru a putea să ne menținem competitivi pe piața europeană și cea globală.

Mai mult, ne aflăm în plin proces de digitalizare, pentru care primim și bani de la Uniunea Europeană, digitalizare care nu se poate face fără specialiști. De asemenea, ultimul an, în care am fost toți sub semnul pandemiei, ne-a arătat că nu putem funcționa ca societate și ca economie modernă fără ajutorul tehnologiei.

Din păcate, deputatul Mugur Cozmanciuc vrea să împovărăm și mai mult calul care trage și, eventual, să favorizăm măgarii care merg în urma căruței. Să sperăm totuși că premierul Florin Cîțu se va ține de cuvânt când a spus că nu va crește nicio taxă în perioada următoare și nu va lua în seamă toate aberațiile.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...