Multe alimente falsificate se află în dietele de slăbit

Publicat: 04 mart. 2024, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Multe alimente falsificate se află în dietele de slăbit
foto: Evenimentul Zilei

Crește alarmant numărul alimentelor falsificate, majoritatea fiind incluse și în celebre diete de slăbit, cum este cea mediteraneană.

Știm foarte bine că lista alimentelor falsificate ca urmare a conținutului excesiv de substanțe chimice se prelungește continuu. Multe dintre aceste alimente – carne, lactate, pâine, fructe și legume etc. – sunt consumate zilnic de adulți și copii.

Sunt motive întemieiate să respectăm recomndările specialiștilor adresate cumpărătorilor: mai multă atenție la fiecare produs și să citim eticheta înainte de a-l pune în coș. Dacă eticheta conține termeni generali, nu precizează proveniența ingredientelor, locul de producție, evident trebuie să suspectăm că poate fi un aliment falsificat.

 Potrivit datelor furnizate de „Food Fraud Database,” certificată de ONU prin FAO, aproximativ 10% dintre produsele alimentare din țările dezvoltate sunt susceptibile de a fi contrafăcute, care se adaugă la alimente existente deja pe lista neagră a falsificărilor.

”Rețeta” falsficărilor este extrem de diversă: de la banala adăugare de apă în lapte, până la folosirea de substanțe chimice, adesea extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Ca de exemplu, aditivii folosiți pentru accelerarea coacerii fructelor și legumelor. Și exemplele nu se opresc aici.  Analizele de laborator au evidențiat   și alte metode : adaosuri de pietricele, argilă, nisip…, pentru a mări greutatea produselor.

Iată și câteva dintre alimentele contrafăcute: uleiul de măsline extravirgin (amestecat cu uleiuri vegetale ieftine); mierea naturală (adaos de siropuri de zahăr sau îndulcitori artificiali); brânza (cu uleiuri vegetale, amidon etc.), cafeaua măcinată (cu cicoare, orz etc,): peștele (etichete eronate); vin (cu adaosuri de zahăr, apă etc.).

Este foarte simplu de observat că toate aceste alimente falsificate sunt incluse în majoritatea dietelor. Să luăm doar celebra dietă mediteraneană, promovată de toți nutriționiștii, care se bazează pe ulei de măsline, brânzeturi, fructe și legume etc. Aceste alimente  le regăsim pe locuri fruntașe pe lista ”contrafăcutelor”.

Potrivit foodchainind.com, cumpărătorii trebuie să fie vigilenți și să se străduiască să se informeze pentru a-și proteja sănătatea.