Multe vaccinuri, dar care e EFICIENT?

Finanțarea unui proiect demonstrativ pentru fabricarea pe scară largă a unui vaccin experimental, cu livrarea a 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se va dovedi efficient? Da, se poate așa ceva.

Administrația lui Donald Trump a anunțat zilele acestea o nouă investiție de 1 miliard de dolari în proiectul de vaccinuri Covid-19 al companiei de medicamente Johnson & Johnson. Investițiile totale ajungând la peste 9 miliarde de dolari. Johnson&Johnson, prin intermediul filialei sale Janssen, au primit deja 456 milioane USD la sfârșitul lunii martie. Noul miliard va finanța un proiect demonstrativ menționat.

Potrivit presei franceze și americane, părțile prevăd o posibilă modificare la 200 de milioane de doze suplimentare. Investițiile publice americane se ridică la cel puțin 9,4 miliarde de dolari în proiecte de vaccin, inclusiv contractele de furnizare semnate cu cinci companii pentru a furniza minim 700 de milioane de doze.

Așteptări peste așteptări

Dacă vaccinurile vor fi autorizate, Statele Unite ar putea, teoretic, să obțină 100 de milioane de doze de la patru grupuri (Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer / BioNTech, Sanofi / GSK) și 300 de milioane de doze de la Oxford / AstraZeneca. Aceasta alianță a semnat sau a fost în negocieri si cu alte țări, 400 de milioane de doze fiind rezervate pentru Uniunea Europeană.

Cursa pentru vaccinuri necesită lansarea producției în paralel cu studiile clinice și potențial în pierdere, înainte de a ști chiar dacă vaccinul este eficient. Cel mai avansat proiect din Statele Unite este cel al Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), asociat laboratorului de biotehnologie Moderna.

Ultima fază a studiilor clinice a fost lansată la sfârșitul lunii iulie, un record „care ar fi fost de neconceput acum un deceniu”, după cum a declarat tot zilrle acestea Anthony Fauci, care conduce institutul de boli infecțioase care gestionează procesul. El speră să recruteze 30.000 de participanți în trei luni dintre care jumătate vor primi un placebo. Apoi, va trebui să așteptăm – potrivit lui Fauci –  pentru a vedea dacă grupul placebo este în mod natural mai afectat de coronavirus decât grupul vaccinat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole