Mureş: Al doilea transplant de cord în trei zile la Institutul din Târgu Mureş, al cincilea din acest an

O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a efectuat, duminică, al doilea transplant de cord în ultimele trei zile şi al cincilea de la începutul acestui an, beneficiară fiind o femeie în vârstă de 53 de ani, din Iaşi.

Doctorul Horaţiu Suciu a precizat că inima a fost prelevată de la o tânără de 17 ani aflată în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti şi a ajuns la Târgu Mureş cu un avion militar.

„Am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la o femeie în vârstă de 53 de ani, cordul donator a venit de la Bucureşti pe calea aerului, cu un avion al Forţelor Armate, şi a ajuns în jurul orei 9,30 la Târgu Mureş. Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi 30 de minute şi s-a încheiat cu un succes. Este al doilea transplant în decurs de 3 zile în institutul nostru. Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de aşteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienţi care sunt în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi a căror singură speranţă este un organ, un cord care să le permită continuarea unei vieţi mai bune calitativ. Donatorul a fost o tânără în vârstă de 17 ani din Bucureşti, aflată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în moarte cerebrală. În cursul nopţii s-a deplasat o echipă de chirurgi din institutul nostru şi a prelevat cordul”, a declarat presei, duminică, dr. Horaţiu Suciu.

Medicul a subliniat gestul familiei care a fost de acord cu donarea de organe, care a dus la salvarea mai multor vieţi.

Dr. Suciu a arătat că echipa de specialişti care a realizat transplantul de cord este optimistă în privinţa evoluţiei pacientei, care, înainte de operaţie, era la capătul resurselor, având muşchiul inimii foarte slăbit.

„Pacienta era în evidenţa noastră de mai mulţi ani şi ne bucurăm că, aşa cum este de fiecare dată, această viaţă a putut fi salvată prin generozitatea familiei care a fost de acord cu donarea (….). Un cord tânăr, evident, este o şansă în plus pentru o viaţă bună calitativ şi pentru o activitate cardiacă corespunzătoare (…). Până acum, evoluţia este bună şi intervenţia a fost un succes”, a mai declarat dr. Horaţiu Suciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...