Mureș: „Execuții” la cerere și imobilizări la stâlpul infamiei

Publicat: 28 iul. 2025, 09:43, de Nitulescu Gabriel, în Turism , ? cititori
Mureș: „Execuții” la cerere și imobilizări la stâlpul infamiei
Festivalului Sighișoara Medievală

Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală i-a adus din nou pe turiști față în față cu „gâdele” cetății – un personaj care, deși înfiorător în trecut, stârnește astăzi aplauze și hohote de râs.

„Eu te-am făcut, eu te omor, eu te torturez, eu te resuscitez”

La Sighișoara, timpul s-a întors cu câteva secole în urmă. Pe străduțele pietruite ale cetății, mirosul de turtă dulce se amestecă cu clinchetul armurilor, în timp ce zeci de turiști fac coadă… nu la suveniruri, ci la stâlpul infamiei. Acolo, călăul Jan Ogrean — un asistent medical în viața reală — face spectacol: „execută”, „judecă”, „imobilizează” și le explică vizitatorilor istoria acestui personaj controversat din Evul Mediu.

„Eu te-am făcut, eu te omor, eu te torturez, eu te resuscitez” — spune râzând Jan, care joacă rolul călăului încă din 2008, ca parte din asociația artistică Mercenarii din Asserculis, din Târgu Mureș, arată Agerpres.

Ce a început ca o glumă între prieteni a devenit, în timp, un element de atracție pentru publicul festivalului, mereu dornic de povești, dramatism și un pic de groază teatrală.

Stâlpul infamiei – din instrument de corecție, în atracție turistică

Una dintre cele mai populare „probe” pentru turiștii curioși este tocmai stâlpul infamiei. Un jug de lemn, în care „vinovații” erau expuși publicului, cu o plăcuță care le indica fapta: minciună, furt, înșelăciune.

„Era o formă de corecție socială. Stăteau aici o zi, două, o săptămână, depinde de greșeală. Comunitatea decidea dacă îi hrănește, dacă îi iartă sau dacă urmează pedeapsa mai grea”, explică Jan Ogrean.

Astăzi, acel jug e doar un prilej pentru poze haioase și pentru câteva minute de amuzament, dar pe vremuri, prezența unui călău în cetate era semn de prosperitate și rang. „Călăii nu existau în orice sat. Doar cetățile regale își permiteau un călău. Asta arăta că orașul avea statut și o organizare de forță”, adaugă Jan.

Cavalerii, domnițele și vrăjitoarele au readus la viață farmecul Evului Mediu

Chiar dacă echipa Mercenarilor din Asserculis a fost mai restrânsă anul acesta — doar 20 de membri — aceștia au oferit o paletă largă de personaje și spectacole. De la cavaleri și toboșari, la vrăjitoare și domnițe, atmosfera medievală a fost recreată cu grijă. Asociația a prezentat dansuri din secolul al XV-lea, legende medievale, spectacole de teatru commedia dell’arte și demonstrații de măiestrie cavalerească.

Spectacolele „Visul lui Oneiroi II”, „Iubirea este complicată” și „Bârfa la castel” au atras un public numeros, iar copiii au fost cuceriți de teatrul interactiv și poveștile cu magie și onoare.

Întoarcere în timp: istorie, spectacol și educație într-un singur eveniment

Festivalul Medieval de la Sighișoara, ajuns la ediția cu numărul 30, nu este doar un prilej de distracție, ci și o lecție de istorie vie. Participanții învață despre justiția medievală, despre simbolismul armelor, despre viața de curte, dar și despre aspectele dure ale trecutului — totul ambalat într-un show modern, accesibil și captivant.

Călăul, altădată personaj de temut, devine acum un ghid al istoriei, care povestește cu umor și pasiune, într-un decor de vis, într- una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale locuite din Europa.

Festivalul s-a încheiat duminică seara (27 iulie 2025).