Mutație genetică anti-HIV, descoperită la strămoșii noștri de acum 9000 de ani

Publicat: 13 mai 2025, 22:58, de Alice Călin, în Sănătate , ? cititori
Mutație genetică anti-HIV, descoperită la strămoșii noștri de acum 9000 de ani
Sursa foto - freepik.com / ADN

O mutație genetică care îi protejează pe unii oameni de virusul HIV pare să fi apărut în apropierea Mării Negre, cu mii de ani în urmă. Un studiu internațional a descoperit această mutație la o persoană care a trăit în urmă cu aproximativ 9.000 de ani.

Mutație genetică descoperită în ADN-ul strămoșilor

Cercetătorii au studiat o mutație numită „CCR5 delta 32”, care face ca virusul HIV să nu poată pătrunde în anumite celule din corpul uman. Persoanele care moștenesc această mutație de la ambii părinți pot fi aproape complet protejate de infectare.

Noua cercetare arată că această mutație genetică ar fi apărut cu între 6.700 și 9.000 de ani în urmă. Aceasta a fost descoperită la un individ care a trăit într-o regiune de lângă Marea Neagră.

Totuși, în acel moment virusul HIV nu exista. Asta îi face pe cercetători să presupună că mutația s-a dezvoltat pentru a lupta cu alte infecții virale din perioada respectivă.

„Mutația trebuie să fi avut un alt rol important în trecut, altfel nu s-ar fi păstrat în genomul uman”, a explicat Simon Rasmussen, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au găsit urme ale mutației în ADN vechi de mii de ani

Studiul, efectuat de o echipă internațională de cercetători, a fost publicat în revista Cell și citat de LiveScience. Echipa a analizat peste 900 de genomuri antice din Europa și Asia, datând din perioada mezolitică până în epoca vikingă, adică între anii 8000 î.Hr. și 1000 d.Hr. De asemenea, cercetătorii au verificat și genomuri moderne din proiectul internațional 1000 Genomes, care include ADN-ul a peste 2.500 de persoane.

Aceasta este prima dată când se reușește identificarea unei origini clare ale acestei mutații. Deși ea este cunoscută de mulți ani în cercetarea medicală, originea ei exactă nu fusese stabilită până acum, din cauza dificultății de a extrage ADN din rămășițe atât de vechi.

Descoperirea le oferă cercetătorilor o imagine mai clară despre modul în care trecutul influențează sănătatea noastră din ziua de azi.