NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei

Publicat: 09 iul. 2022, 13:31, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei

Rusia controlează 22% din terenurile agricole ucrainene și războiul amenință recoltele estimate pentru această vară, ceea ce ar putea agrava și mai mult criza alimentară mondială, estimează cercetătorii de la NASA, transmite AFP.

”Grânarul lumii este în război” și ”suntem în primul stadiu al unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare țară și fiecare persoană din lume într-un anumit mod”, explică Inbal Becker-Reshef, directoarea Programului privind recoltele din cadrul agenției spațiale americane.

Potrivit imaginilor satelitare realizate în data de 13 iunie prin misiunea Sentinel-2 a Agenției spațiale europene și analizate prin ”Programme”, 22% din terenurile agricole ale Ucrainei sunt sub controlul Rusiei în estul și sudul țării.

Aceasta înseamnă 28% din cerealele de iarnă (grâu, orz, secară) și 18% din culturile de vară (porumb și semințe de floarea soarelui), precizează NASA.

La începutul invaziei ruse la 24 februarie a.c., Ucraina furniza 46% din recoltele mondiale de ulei de floarea soarelui, 9% din exporturile de grâu, 17% de orz și 12% de porumb, potrivit datelor Ministerului american al Agriculturii.

Perioada între lunile iulie și octombrie este în mod special importantă pentru agricultorii ucraineni, care recoltează cerealele de iarnă și pe cele plantate  primăvară. Cerealele de iarnă care vor fi recoltate anul viitor trebuie să fie însămânțate înainte de luna noiembrie. Dar fermierii sunt nemulțumiți din cauza creșterii prețului combustibilului și cel al îngrășămintelor, precum și din cauza amenințării cu bombardamentele asupra câmpurilor lor.

Potrivit estimărilor principalei asociații a producătorilor și exportatorilor din Ucraina, recoltele ar putea să scadă cu 40% la grâu și cu 30% la porumb.

De asemenea, Ucraina se confruntă cu o blocadă navală rusă și nu poate să-și exporte recoltele pe mare, subliniază Serguei Skakoune, cercetător  la NASA și la Universitatea din Maryland.