NATO cere un răspuns internațional pentru otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi

Publicat: 05 sept. 2020, 13:50, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
NATO cere un răspuns internațional pentru otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi
Aleksei Navalnîi otrăvire

Otrăvirea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și necesită un răspuns internațional, după cum a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Euronews.

Acesta a precizat că nu dorește să speculeze în legătură cu acțiunea la care ar presupune un răspuns internațional, dar a cerut expunerea completă a presupusului program Novichok al Rusiei.

Declarațiile secretarului NATO au avut loc în timp ce deputații europeni au cerut impunerea de sancțiuni pentru otrăvire și exercitarea de presiuni pentru o anchetă internațională. Într-o scrisoare adresată principalului diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell și președinției Consiliului, deținută în prezent de Germania, peste 100 de deputați europeni solicită ca UE să „lucreze la o anchetă internațională” care urmează să fie efectuată.

Autoritățile germane au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că există „dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost atacat cu un agent nervos Novichok și că vor colabora cu UE și alți parteneri internaționali la „o reacție comună adecvată”.

Deputații europeni au declarat că cazul Navalny a reafirmat „necesitatea UE de a institui rapid mecanismul de sancționare a încălcării drepturilor omului din UE, astfel încât să putem răspunde persoanelor care se află în spatele acelor atacuri împotriva figurilor din opoziție și a jurnaliștilor”.

Rusia nu acceptă rezultatele anchetei Germaniei

Navalnîi s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor din Siberia către Moscova pe 20 august, iar personalul său a suspectat posibilitatea unei otrăviri. Medicii din Omsk, orașul siberian unde a fost tratat inițial înainte de a fi transferat la Spitalul Charité din Berlin, au spus că Navalnîi suferea de „pancreatită cronică”, boală care a provocat un dezechilibru glicemic. El rămâne în terapie intensivă.

Borrell a declarat într-un comunicat emis joi seară că UE „condamnă în termenii cei mai puternici posibili tentativa de asasinat asupra lui Alexei Navalnîi”.

„Uniunea Europeană solicită un răspuns internațional comun și își rezervă dreptul de a întreprinde acțiuni adecvate, inclusiv prin măsuri restrictive”, a decarat Borrell și a cerut Federației Ruse să coopereze cu Organizația pentru Interzicerea Arme Chimice pentru a asigura o anchetă internațională imparțială.

Într-o declarație publicată la începutul acestei săptămâni, Ambasada Rusiei la Berlin a declarat că nu a primit încă „niciun document bazat pe fapte” de la autoritățile germane cu privire la rezultatele anchetei lor. „Facem apel la partenerii noștri să evite orice politizare a acestui incident și să se bazeze exclusiv pe fapte credibile, care sperăm să fie livrate cât mai curând posibil”, a continuat răspunsul Ambasadei Rusiei.