NATO ia în calcul dislocarea a 300.000 de militari la granița cu Rusia

Publicat: 19 mart. 2023, 11:02, de Cezar Amariei, în Internațional
NATO ia în calcul dislocarea a 300.000 de militari la granița cu Rusia
Exercitii militare NATO la Galati

Liderii NATO discută despre necesitatea consolidării granițelor estice cu Rusia prin aducerea de echipamente și contingente militare de până la 300.000 de soldați, ceea ce ar trebui să facă imposibilă extinderea războiului de către Rusia dincolo de Ucraina.

Conform publicației Politică, NATO intenționează să oprească Rusia dacă ar decide să extindă războiul dincolo de Ucraina. Din acest motiv, liderii Alianței au început să vorbească despre consolidarea granițelor sale estice și despre necesitatea de a trimite până la 300.000 de militari la linia de frontieră.

Astfel de acțiuni necesită 30 de membri NATO pentru a coordona trupele și a le oferi soldaților terenuri de instruire, echipamente și muniții.

Acțiunea ar putea fi dificilă, notează publicația, deoarece mulți aliați sunt deja preocupați de propriile stocuri insuficiente de muniție, care necesită timp și bani pentru a fi refăcute.

Politico susține că autoritățile militare ale NATO ar trebui să prezinte planuri regionale de apărare actualizate.

Primul eșalon al trupelor NATO ar putea fi format din aproximativ 100.000 de soldați, gata să avanseze în termen de 10 zile. Acesta poate include personal militar din Polonia, Norvegia, Estonia, Letonia și Lituania.

Al doilea eșalon de trupe, scrie publicația, îi va sprijini pe acești soldați, și va fi gata să se desfășoare în 10-30 de zile din țări precum Germania.