NATO și UE denunță atacurile cibernetice ruse, în România. Nicușor Dan: „E un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în ultimul an”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/nicusor-dan-merz.jpg)
Președintele Nicușor Dan a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Friedrich Merz, că salută pozițiile ferme ale NATO și Uniunii Europene privind atacurile cibernetice și influența Rusiei în procesele democratice din mai multe state europene, inclusiv România. Șeful statului a subliniat că aceste reacții sunt esențiale pentru a înțelege modul în care alegerile din România au fost afectate în ultimul an.
Nicuşor Dan: „Avem rapoarte de la STS asupra unor astfel de atacuri“
„Vreau să salut punctele de vedere apărute azi, prin care NATO și UE au vorbit expres de influența rusă asupra țărilor europene și expres despre influența acesteia în România și în alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an”, a afirmat Nicușor Dan.
Întrebat despre țintele atacurilor cibernetice, președintele a explicat că acestea au avut două componente: una tehnică, directă, care a vizat infrastructura digitală a statului, și alta informațională, axată pe manipulare și dezinformare.
„Sunt două componente – una este acțiunea cibernetică clasică, de atac asupra unor structuri, și avem rapoarte de la STS asupra unor astfel de atacuri. A doua parte, care este legată mult mai mult de procesul democratic, este influențarea prin fake-news și un întreg proces de manipulare și dezinformare. Avem în țară o lungă dezbatere și o să venim într-un termen rezonabil cu un raport”, a declarat președintele României.
„Votul, influențat masiv de entități din Rusia“
La rândul său, cancelarul german Friedrich Merz a confirmat că influența rusă asupra proceselor electorale din România a fost „masivă”, în special în timpul prezidențialelor.
„Cât de concret este un astfel de atac s-a observat în România cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul 1. De aceea, cu mare atenție am observat procesul electoral din România care, și de data aceasta, în turul doi, a fost influențat masiv de entități din Rusia. Dar democrația din România a fost, din fericire, suficient de puternică și a reușit să răspundă cu o campanie electorală soldată cu președintele care este astăzi în vizită la noi. Noi nu subestimăm pericolele inerente unui astfel de proces”, a declarat cancelarul.
Merz a subliniat că „asistăm de câțiva ani la o intensificare a tentativelor Rusiei și ale altor state de a diviza Uniunea Europeană și de a slăbi Alianța”. Potrivit acestuia, provocările la adresa democrațiilor liberale sunt tot mai agresive și trebuie contracarate „doar prin mijloace democratice, legitimate”.
Cei doi lideri au pledat pentru consolidarea cooperării europene în domeniul securității cibernetice și al combaterii dezinformării.