Nava de pasageri „Colegiu”, vândută de Universitatea din Galați la preț de fier vechi, cu 18.000 de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/WhatsApp-Image-2025-05-07-at-19.01.23.jpeg)
Universitatea din Galați a anunțat organizarea licitației pentru vânzarea navei „Colegiu”, care poate lua la bord 25 de pasageri și are în trecutul său un episod interesant, a fost una din navele cu care au călătorit pe Dunăre foștii dictatori, Nicolae și Elena Ceaușescu.
Ofertă interesantă pentru pasionații de nave și navigație: o navă de pasageri care poate lua la bord 25 de persoane, poate fi cumpărată la o licitație care începe la prețul unui autoturism, adică începând de la 18.000 de euro.
Explicația pentru un preț atât de mic stabilit pentru începerea licitației este că nava „Colegiu” este vândută ca fier vechi. Dar în același timp, suma modică poate fi și începutul unei investiții, deoarece nava poate fi reparată și restaurată de un pasionat de navigație.
Un caz asemănător a fost cel al navei cu zbaturi „Cetatea”, care a fost construită în 1904 la Şantierul Naval din Turnu Severin şi a fost nava hidrografică a Comisiei Europene a Dunării, înființată la Galați în 1856.
„Cetatea” a fost vândută de Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați unei firme din oraș pentru suma modică de 7.903 euro. Nava Cetatea” a fost salvată de la tăierea la fier vechi de conducerea Șantierului Naval „Shipyard ATG” din Giurgiu, care a răscumpărat nava de la firma din Galați pentru a o repara și restaura.
Universitatea din Galați a anunțat scoaterea la vânzare a navei „Colegiu”
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a anunțat că scoate la vânzare, „prin licitație directă urmată de supraofertare”, nava „Colegiu”, care este în proprietatea universității din 1990, dar nu a mai fost utilizată în ultimii ani.
Universitatea a avut în proprietate două nave, „Egreta” și „Colegiu”, care au fost utilizate pentru practică și cercetări de studenții de la facultatea de piscicultură și de la facultatea de protecția mediului. Nava „Egreta” a fost vândută în 2022.
Între timp, Universitatea „Dunărea de Jos” a construit, în cadrul unui proiect în valoare de 92 milioane euro, nava „Rexdan”, cu opt laboratoare la bord, pentru cercetări referitoare la calitatea mediului pe Dunăre și apele interioare ale UE.
Acum, este scoasă la vânzare și nava „Colegiu”. Potrivit anunțului universității, la licitația care va avea loc pe 19 mai prețul de începere a licitației este de 90.000 de lei, adică 18.000 de euro.
„Universitatea <<Dunărea de Jos>> din Galaţi, desfăşoară procedura de vânzare prin negociere directă urmată de supraofertare Nava <<Colegiu>> ca bun nedezmembrat sau nedemolat drept deşeu-fier împreună cu bunurile din dotare.
Condiția minimă pe care trebuie să o îndeplinească potențialii cumpărători (persoane fizice sau juridice) este aceea de a fi autorizați în activitatea de achiziționare a materialelor refolosibile.
Preţul ofertat şi negociat în mod direct cu cumpărătorul identificat, pentru bunul care face obiectul procedurii de vânzare este de 90.000 lei”, se spune în anunțul universității.
A fost nava de protocol a PCR Galați. S-au plimbat pe Dunăre cu această navă foștii dictatori, Nicolae și Elena Ceaușescu
Potrivit lui Paul Ionescu, fost angajat al Șantierului Naval din Galați și fondator al site-ului „Marinarii.ro”, nava a fost construită în 1967 la șantierul gălățean și la vremea respectivă era una dintre cele mai moderne nave de pasageri de pe Dunăre. Nava poate lua la bord 25 de pasageri.
De fapt, la Șantierul Naval din Galați au fost construite trei nave din același proiect, „Egreta”, „Lebăda” și „Miorița”. Nava „Colegiu” era a 3-a din serie și a fost construită sub numele „Miorița”, dar numele i-a fost schimbat după ce la bordul ei au călătorit pe Dunăre foștii dictatori, Nicolae și Elena Ceaușescu.
„A fost construită în 1967 la Șantierul Naval Galați, numele original fiind <<Miorița>>. A fost nava de protocol a PCR Galati până în 1990.
Se spune că numele i-a fost schimbat după o <<vizită de lucru>> la Galați a lui Ceaușescu, care a utilizat nava, însă numele nu a fost pe placul <<tovarașei>>.
Practic, s-a făcut o permutare de nume între această navă și altă navă din serie, care se numea <<Lebăda>>.După 1990 a fost transferată în patrimoniul Universității <<Dunărea de Jos>> din Galați, numele fiindu-i schimbat în <<Colegiu>>”, se spune în prezentarea de pe „Marinarii.ro”.
Nava „Colegiu” are lungimea de 25 metri, lățimea de 4,80 metri și pescajul de 1,60 metri. Propulsia este asigurată de un motor „Wola” model „M300”, care dezvoltă o putere de 300 CP.