Nava umanitară Madleen, interceptată ilegal de Israel. Activiștii au fost arestați (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/Sosyal-Medya-Anadolu.webp)
Nava umanitară pe care se află activiști de renume, printre care Greta Thunberg, se apropia de Gaza când a fost interceptată de autoritățile israeliene în largul mării, potrivit Al Jazeera. Nava Madleen se afla la aproximativ 100 de mile de coastă când a fost oprită de patru ambarcațiuni de viteză. Două drone ar fi pulverizat o substanță albă asupra echipajului. Conform imaginilor video difuzate înainte de pierderea semnalului, membrii echipajului au fost forțați să și arunce telefoanele în mare.
Nava umanitară Madleen, interceptată ilegal în apele internaționale
Nava Madleen transporta activiști cunoscuți din mai multe țări, inclusiv Greta Thunberg, europarlamentara Rima Hassan, jurnaliști și voluntari implicați în campanii pentru susținerea civililor din Gaza. Printre ei se numără medici, ecologiști, membri ai flotilei internaționale pentru libertatea Palestinei și reprezentanți ai ONG-urilor umanitare.
Nava este înregistrată în Regatul Unit, iar acțiunea de interceptare a avut loc în apele internaționale, ceea ce ridică semne de întrebare privitoare la legalitatea acestei acțiuni. Israelul nu are jurisprudență asupra apelor internaționale.
Interceptarea unei nave civile în apele internaționale, în lipsa unui motiv clar legat de piraterie, trafic de arme sau terorism (și doar cu un mandat sau acord internațional), poate fi considerată o încălcare a dreptului internațional și chiar un act de piraterie de stat sau agresiune.
Navele care circulă în aceste zone se supun doar jurisdicției statului sub al cărui pavilion sunt înregistrate. Conform dreptului internațional, în special Convenției ONU asupra dreptului mării, apele internaționale încep de la 12 mile marine de la coasta unui stat și nu se află sub suveranitatea niciunei țări.
View this post on Instagram
Reacțiile nu au întârziat să apară. Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a catalogat interceptarea ca fiind „un act clar de piraterie internațională”. De asemenea, mai multe voci au denunțat folosirea unor metode de umilire și reținerea activiștilor fără justificare legală.
Videoclipurile distribuite de autoritățile israeliene, încărcate de ironii la adresa echipajului, au fost criticate de experți în drepturile omului.
Israelul susține că ajutorul umanitar poate fi livrat prin portul Ashdod
Un ofițer israelian le-a transmis celor de la bordul navei că există „canale sigure” pentru livrarea ajutoarelor, cum ar fi portul Ashdod. În replică, raportorul special ONU Francesca Albanese a afirmat că Israelul nu are autoritate legală asupra Gazei și că blocada trebuie ridicată.
„Israelul nu are autoritate asupra Fâșiei Gaza. Astă este adevărul. Israelul trebuie să înceteze acest asediu. Oamenii din Gaza trebuie ajutați.”, a declarat aceasta.
Israelul a confirmat că pasagerii au fost reținuți iar nava Madleen este dusă într-un port israelian. Într-un mesaj online, Ministerul de Externe israelian a numit ambarcațiunea „iahtul de selfie” și a sugerat că scopul acțiunii activiștilor este doar mediatizarea.