Ne pregătim de război? NATO comandă rachete anti-aeriene Stinger de aproape 700 de milioane de dolari

Publicat: 10 iul. 2024, 10:03, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Ne pregătim de război? NATO comandă rachete anti-aeriene Stinger de aproape 700 de milioane de dolari
Foto: infofinanciar.ro

NATO a anunțat recent o comandă majoră de rachete anti-aeriene Stinger, în valoare de aproape 700 de milioane de dolari, ca parte a eforturilor de întărire a apărării aeriene pentru mai multe țări membre. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul summitului NATO de la Washington.

„NSPA, agenţia de achiziţii a NATO, a semnat un contract multinaţional pentru rachete Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari”, a declarat Stoltenberg, subliniind importanța acestei achiziții în contextul actual al securității globale.

Rachetele Stinger, cunoscute pentru capacitatea lor de a fi lansate de pe umăr, au demonstrat eficiență în conflictul din Ucraina, contribuind la oprirea atacurilor aeriene rusești. Aceste arme sunt deosebit de solicitate și de statele europene vecine, care se pregătesc pentru eventuale amenințări din partea Rusiei.

Achiziția rachetelor Stinger reprezintă o măsură preventivă și de consolidare a apărării aeriene în regiunea europeană, reflectând preocupările crescute privind securitatea și stabilitatea în fața potențialelor agresiuni. Aceasta vine pe fondul tensiunilor continue dintre NATO și Rusia, care au escaladat în urma invaziei rusești în Ucraina.

Prin această comandă, NATO își reafirmă angajamentul de a proteja statele membre și de a asigura un răspuns rapid și eficient în caz de amenințări aeriene. Rachetele Stinger vor fi distribuite către mai multe țări membre NATO, întărind astfel capacitatea defensivă colectivă și contribuind la menținerea securității și stabilității în regiune.