Negocierile pentru un tratat ONU privind protejarea vieţuitoarelor marine, încheiate fără semnarea unui acord

O conferinţă ONU ce a avut ca scop semnarea în premieră mondială a unui tratat cu caracter obligatoriu pentru protejarea vieţuitoarelor marine în largul mărilor şi oceanelor s-a încheiat la New York fără un rezultat concret, după negocieri care au durat două săptămâni, informează DPA.

Deşi au fost făcute anumite progrese, negociatorii nu au ajuns la un acord final, au anunţat în prima parte a zilei de sâmbătă organizatorii Conferinţei Interguvernamentale pentru Biodiversitatea Marină din Zonele aflate dincolo de Jurisdicţiile Naţionale.

A fost evident încă din perioada premergătoare conferinţei că aceste negocieri urmau să fie dificile, întrucât ţările lumii aveau puncte de vedere foarte diferite.

De exemplu, prioritatea statelor din Uniunea Europeană a fost aceea de a obţine progrese în ceea ce priveşte viitoarea înfiinţare a unor zone marine protejate şi evaluări privind impactul activităţilor umane asupra mediului.

Două treimi din oceanele de pe Terra aparţin unor perimetre denumite „mare liberă” şi, din acest motiv, sunt în mare măsură zone nereglementate prin lege. Un acord pentru protejarea vieţuitoarelor din largul mărilor şi oceanelor a făcut obiectul unor negocieri purtate în ultimii 15 ani cu ocazia a patru conferinţe precedente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...