Negocierile PNL, USR Plus și UDMR au fost suspendate. Bătaia pe funcții pare mai importantă decât guvernarea

Negocierile de la Vila Lac pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate, scrie G4 Media, după doar două ore în a doua zi de discuții. Partidele nu se înțeleg asupra împărțirii funcțiilor din stat și a altor chestiuni politice.

În discuțiile referitoare la capitolele programului de guvernare și a pașilor legislativi din următoarea perioadă, cele trei partide nu au dificultăți în a ajunge la o înțelegere. Din păcate, bătaia pe funcții este mai importantă decât situația economică și legislativă, drept pentru care nu se poate ajunge la un acord.

Problema cea mai mare rămâne șefia Camerei Deputaților, pe care o doresc și PNL pentru Ludovic Orban, și USR Plus, pentru Dan Barna. Funcția de președinte al Senatului nu contează, pentru că cei doi șefi de partid sunt deputați, nu senatori.

Cum funcția de premier nu este negociabilă pentru PNL, USR Plus a decis să meargă la Cotroceni cu propunerea proprie de premier, respectiv Dacian Cioloș, și să se meargă către un vot liber în Parlament pentru funcția de prim-ministru și cea de președinte al Camerei Deputaților. PNL are prima șansă pentru ambele, având cele mai mult mandate din coaliție și, conform surselor, se bazează și pe voturi de la PSD.

Bătaia pe funcții

În orice caz, este penibil pentru cele trei partide să suspende negocierile pentru programul de guvernare care să fie susținut de majoritate din cauza bătăliei pe funcții. USR, tot cu Dan Barna la conducere, a mai făcut greșeala în urmă cu un an, când a declarat că nu intră la guvernare deoarece „nu este treaba USR să scoată România din criză”. Și au fost taxați de electorat. PNL se cramponează acum de funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban și pune în pericol întreaga guvernare. O mișcare ce nu are cum ăs fie înțeleasă prea ușor de electorat.

Un singur acord a trecut azi, cel împotriva traseiștilor, o propunere a UDMR. Adică nu vor fi acceptați cei care vin de la alte partide, lucru care ar juta cel mai mult PNL să își majoreze numărul de parlamentari.

Dacă nu se va ajunge la un acord și vor merge pe vot liber în Parlament, guvernul ce va fi ales nu are viață lungă. Pornit de la început de drum cu disensiuni, guvernul va avea o susținere slabă în Parlament, ceea ce înseamnă că are șanse să fie demis de la primul hop mai important.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...