Nemuritorul jandarm al politicienilor

Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) a aniversat sâmbătă 32 de ani de la înfiinţarea sa pe 7 mai 1990, fapt pentru care, foarte mulți politicieni s-au înghesuit să laude această instituție în fruntea cu Ion Iliescu cel care a și înființat-o.

Dar, ceea ce nu se spune în osanale este faptul că de 17 ani, adică din 2005, SPP-ul este condus de Lucian-Silvan Pahonțu, iar osanalele sunt pentru el și mai puțin pentru instituție. Atunci, în 2005, fostul comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție ”Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române era înscăunat în fruntea SPP de către Traian Băsescu.

Ulterior, în 2014, Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni și în locul său a venit Klaus Iohannis, dar Pahonțu a rămas pe baricadă. În cei 17 de ani de domnie, SPP a fost implicat în mai multe scandaluri, unele la vedere, dar foarte multe ținute la ”secret” mai ales pe vremea lui Băsescu, dar și acum în ”era” Iohannis.

Și destul de multe scandaluri cu sepepiști au avut în prim plan câteva doamne, iar Pahonțu știe cel mai bine despre ce doamnie de top este vorba. Astfel, în cei 17 ani de domnie Pahonțu, pe la Palatul Victoria s-au perindat 11 premieri și încă vreo cinci interimari. În schimb, tot în era Pahonțu, pe la șefia Senatului au trecut 14 președinți, iar Camera Deputaților a fost păstorită de doar…nouă președinți.

În toți acești ani, nu a fost ministru care să nu simtă în spate apăsarea și răsuflarea lui Pahonțu, dar niciunul n-a mișcat în front. Și umbra lui Pahonțu a bântuit pe la judecătorii Curții Constituționale, pe la procurorii generali, dar și pe la Codruța Kovesi. Singurul care n-a suportat umbra lui Pahonțu a fost Liviu Dragnea. De fapt, acesta a fost cel care a spus stop supravegherii miniștrilor și parlamentarilor în Palatul Parlamentului de către SPP. Și de aici a început scandalul dintre cei doi.

Numai că, între timp, Dragnea a plecat la Rahova iar din acest război Pahonțu a ieșit învingător. A fost și o parte bună a conflictului dintre Dragnea și Pahonțu și anume aceea că cei doi nu au reușit să se pună spate în spate. Dacă Dragnea și Pahonțu își dădeau mâna, Coldea, Kovesi sau Ghiță erau copii de mingi pe lângă aceștia.

Dar, n-a fost să fie și, astfel, Pahonțu a fost și este la butoanele politicii românești. Nu mișcă nimic fără știrea și acordul său. Așa se explică și faptul că SPP-ul condus de Lucian Pahonțu n-a dat în acești 17 ani nicio explicație ori justificare publică la vreo comisie parlamentară sau în Plenului Senatului ori al Camerei Deputaților. De ce oare?

Așadar, președinții vin și pleacă, dar Pahonțu rămâne… cel mai longeviv șef de serviciu secret din România. Adică, adevăratul președinte: nemuritorul Lucian-Silvan Pahonțu din Lerești-Argeș!

2 COMENTARII

 1. Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) a aniversat sâmbătă 32 de ani de la înfiinţarea sa pe 7 mai 1990, fapt pentru care, foarte mulți politicieni corupți, certați cu legea s-au înghesuit într-un mod normal să laude această instituție în fruntea cu derbedeul rrom „Ion Iliescu” cel care a și înființat-o.

 2. Cântec despre proști – „Din viața șefului secției de urmărire penală” Anton Palych Cehov a remarcat odată:
  că celui deștept îi place să învețe, iar celui prost îi place să învețe.
  Câți proști am întâlnit în viața mea…
  E timpul să primesc comanda.

  Proștilor le place să împacheteze.
  În fața lor se află principalul în toată gloria.
  Când eram copil, mă gândeam că mă voi trezi într-o zi
  și nu există proști – toți au zburat.

  Ah, visele mele din copilărie – ce greșeală,
  în ce nori planeam cu prostie.
  Natura are un zâmbet insidios pe buze…
  Aparent, nu am calculat nimic.

  Și cel deștept umblă singur în cerc,
  el prețuiește singurătatea mai presus de orice.
  Și este atât de ușor să-l iei cu mâinile goale,
  în curând vor fi prinși unul câte unul.

  Când toți vor fi prinși, va veni epoca,
  care nu poate fi imaginat sau descris…
  Cu inteligent – supărător, cu un prost – rău.
  Ai nevoie de ceva la mijloc. Da, de unde il pot lua?

  Este benefic să fii prost, dar chiar nu vreau,
  inteligent – chiar vreau să se termine cu o bătaie…
  Natura are pe buze profeții insidioase.
  Dar poate într-o zi vom ajunge la mijloc.

  *Opțiune: În copilărie, credeam că într-o zi mă voi trezi

  Astăzi este ziua de naștere a lui Bulat Shalvovich Okudzhava. „Cântecul proștilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...