Nepalul impune limite: accesul la Muntele Everest, drastic restricționat
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/munte-freepik-scaled.jpg)
Autoritățile din Nepal propun o nouă lege care ar limita accesul la cel mai înalt vârf din lume, scrie CNN. Potrivit proiectului, doar alpiniștii care au urcat anterior cel puțin un munte de peste 7.000 de metri din Nepal vor primi permis pentru ascensiunea pe Muntele Everest.
Reguli mai stricte pentru cei care vor să urce pe Muntele Everest
Decizia vine după ani de critici legate de aglomerația excesivă de pe muntele Everest și numărul mare de alpiniști fără experiență. În 2023, Nepalul a emis 478 de permise pentru escaladarea vârfului, dar cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost date dispărute. În 2022, opt alpiniști au murit.
Autoritățile speră ca noile reguli să reducă riscurile din „zona morții”, un sector de sub vârf, unde nivelul oxigenului este insuficient pentru supraviețuire.
Conform proiectului de lege, nu doar alpiniștii vor trebui să îndeplinească noi criterii, ci și personalul însoțitor: de acum încolo, atât ghidul montan, cât și liderul echipei vor trebui să fie cetățeni nepalezi.
Proiectul a fost depus în Adunarea Națională, unde coaliția de guvernare deține majoritatea necesară adoptării actelor normative.
În prezent, Nepalul are 74 de vârfuri de peste 7.000 de metri. Însă doar câteva sunt considerate potrivite pentru pregătire înaintea ascensiunii pe Everest, spun organizatorii de expediții.
Nemulțumiri din partea organizatorilor de expediții
Operatorii internaționali de expediții critică propunerea legislativă, ca fiind prea restrictivă. Aceștia sunt nemulțumiți în primul rând de restricția legată exclusiv de munții din Nepal. Ei cer să fie acceptată experiența de pe orice munte din lume mai înalt de 7.000 de metri.
„Ar trebui adăugate și vârfuri precum Aconcagua sau Denali, care sunt folosite frecvent pentru antrenament”, a spus Lukas Furtenbach, liderul unei expediții aflate în prezent pe Everest.
Alți organizatori atrag atenția că nu toți ghizii buni sunt nepalezi și că limitarea accesului pe criterii de naționalitate nu are niciun impact în creșterea siguranței. Ei propun ca autorizațiile să fie acordate în funcție de calificări internaționale, în special în cazul celor emise de Federația Internațională a Ghizilor Montani.
Până în prezent, Nepalul a permis accesul pe Muntele Everest chiar și alpiniștilor fără experiență semnificativă, cu condiția să plătească taxa de permis și să prezinte o adeverință medicală.
De la prima ascensiune reușită în 1953, peste 12.800 de persoane au atins vârful Everest. În fiecare an, aproximativ 600 de alpiniști reușesc să ajungă pe vârf, din cei peste 1.000 care pornesc ascensiunea.
Până în prezent, cel puțin 340 de persoane și-au pierdut viața în încercarea de a escalada cel mai înalt munte de pe planetă.