Nereguli importante descoperite de ANPC. Peste 6000 de produse au fost retrase

Publicat: 24 mai 2024, 17:32, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Nereguli importante descoperite de ANPC. Peste 6000 de produse au fost retrase
sursa: google

ANPC a descoperit nereguli de proporții, după ce comisarii au efectuat mai multe controale. În urma investigațiilor, s-a constatat că peste 322 de operatori economici care comercializează articole de încălţăminte au săvârșit mai multe abateri, motiv pentru care au fost sancționați.

ANPC, amenzi de 835.000 lei

În urma unor controale, efectuate la peste 300 de operatori economici care comercializează articole de încălţăminte, au fost depistate diferite abateri. În urma celor descoperite, comisarii au aplicat 245 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 835.000 lei.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), remis vineri AGERPRES, comisarii ANPC au derulat, în perioada 22 – 26 aprilie 2024, 353 de controale în toată țara, dintre care 322 de operatori economici au prezentat nereguli majore.

În urma celor constatate, au fost retrase de la vânzare 6.000 de produse de încălțăminte atât din vânzarea fizică, dar și online. Au fost verificate produse în valoare de circa 5,4 milioane, iar cele cu nereguli au fost în valoare de 1,4 milioane lei.

„Pentru deficienţele constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancţiuni: 245 amenzi contravenţionale în valoare totală de 835.000 lei, 121 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a peste 6.000 de produse, în valoare de circa 43.000 lei, oprirea temporară de la comercializare a aproximativ 28.000 de diferite produse, pentru deficienţe de informare”, se arată în comunicatul ANPC.

Principalele abateri de la legislaţie au fost legate de nerespectarea regulilor de etichetare, mai exact: etichetele nu au cuprins informaţii referitoare la cele trei părţi componente ale articolelor de încălţăminte precum şi compoziţia materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încălţăminte; încălţămintea nu a avut pictogramele care reprezintă cele 3 părţi componente ale încălţămintei, respectiv: faţă, căptuşeală şi acoperiş de branţ, talpă exterioară; încălţămintea nu a avut pictogramele corespunzătoare materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte, şi anume: piei cu faţă naturală, piei cu faţă corectată, materiale textile şi alte materiale.

Printre altele, s-a constatat și că nu au fost respectate regulile în ceea ce privește modul de etichetare a articolelor de încălţăminte. Astfel, nu s-a precizat nici materialul din care a fost realizată încălțămintea, ceea ce induce în eroare cumpărătorul. De asemenea, pictogramele cu informații nu aveau dimensiunea normală, astfel încât datele să fie înțelese.

Și în cazul vânzărilor online au fost indentificate abateri de la legislația în vigoare și aplicate trei amenzi în valoare de 11.000 de lei. Printre nereguli se numără nerespectarea promoțiilor și informațiile eronate în ceea ce privește garanția produselor.

Reprezentanţii ANPC au transmis câteva sfaturi pentru consumatorii care achiziţionează articole de încălţăminte, astfel încât să aibă parte de cumpărături în siguranță:

  • să achiziţioneze astfel de produse numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea nevoie în cazul formulării unei reclamaţii;
  • să acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea unor articole de încălţăminte de sport care poartă numele unor mărci consacrate sau „asemănătoare” cu cele consacrate, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.