Nezavisimaia Gazeta: Liderul rus și cel german au trasat liniile roșii

Publicat: 17 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Nezavisimaia Gazeta: Liderul rus și cel german au trasat liniile roșii

Pubicația moscovită Nezavisimaia Gazeta admite, în contextul recentei întâlniri dintre președintele Rusiei, Vladimir Putin și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că ”Rusia a oferit Occidentului motive pentru un optimism prudent”.

Trupele rusești participante la exercițiile militare care neliniștesc Occidentul se întorc parțial acasă. Occidentul, la rândul său, a eliminat din discuție problema sancțiunilor preventive la adresa Rusiei”, notează publicația, în primul rând. Referitor la recenta vizită a cancelarului german, publicația moscovită consideră că atât liderul rus, cât și cel german au trasat liniile roșii ale negocierilor dintre Rusia și Occident.

Putin a reamintit faptul că pentru țara sa, intrarea Ucrainei în NATO este inacceptabilă în principiu, și nu doar în viitorul previzibil. La rândul său, Scholz s-a opus categoric recunoașterii de către Rusia a republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk, după cum propune Duma de Stat. Tot despre încălcarea unor linii roșii scrie și agenția TASS, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Noua consolidare a prezenței militare a Alianței în Est

Alianța Nord-Atlantică intenționează să transforme regiunea Mării Negre într-o arenă de lupte geopolitice și rivalități”, a declarat miercuri diplomatul rus comentând declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căreia Alianța ar putea trimite grupări de luptă în România.

Militarizarea regiunii Mării Negre este o idee mai veche a NATO, iar noua consolidare a prezenței militare a Alianței în Est pune sub semnul întrebării nu doar anumite prevederi ale Actului fondator Rusia-NATO, ci întregul document”, a mai spus Zahaova, citată de Tass.