Ciucă: „Există riscul acțiunilor hibride, al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilităților care pot fi exploatate”

Contextul internațional regional este unul extrem de complicat și ar putea include și acțiuni în Transnistria, pe lângă cele hibride sau amenințări cibernetice. Declarația a fost făcută vineri de primul ministru Nicolae Ciucă, înaintea ședinței comune dintre Guvernele României și Moldovei.

Contextul complicat de securitate îndeamnă, totodată, la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări, care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acțiunilor hibride, al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilităților care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie și gaze”, a transmis Ciucă.

Acesta a făcut un apel la toți colegii miniștri ca, în derularea cooperării bilaterale din domeniile lor de responsabilitate, să aibă în vedere și necesitatea de a trata adecvat și de a găsi răspunsuri potrivite la aceste amenințări.

Traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate. Asistăm la o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, cea ce reprezintă cea mai mare desfășurare după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistența conflictelor prelungite – inclusiv cel din regiunea transnistreană”, a mai spus Ciucă.

În opinia acestuia, ședința comună de Guvern de vineri, precum și pachetul de documente ce urmează a fi semnat reconfirmă sprijinul României pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole