Nicu Marcu, ASF: Nu se va mai pune niciodată problema „naționalizării” pensiilor din Pilonul II

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a explicat într-un interviu pentru Digi24, că „a fost o greșeală vehicularea ideii de naționalizare a Pilonului II de pensii”, fiind vorba despre bani „privați”, ai celor care contribuie lunar, din salariu, la acest fond, adăugând că nu se va mai pune niciodată această problemă.

Șeful ASF a reiterat faptul că toate sumele virate în Pilonul II de pensii aparțin în totalitate depunătorilor și nimeni nu va putea pune în discuție varianta trecerii acestora în Pilonul I, cel al pensiilor calculate si administrate de stat. Nu numai că este vorba despre contribuțiile obligatorii ale salariaților, administrate de fonduri private, dar peste 70% din suma totală, conform datelor ASF, este plasată în titluri de valoare emise de statul român. Investiția pe care o preferă administratorii de fonduri în bonurile de trezorerie emise de statul român se justifică, de altfel, prin siguranță, randamente mari, peste depozitele bancare și inflație, și termenul lung în care este garantată investiția.

Trecerea contribuțiilor din Pilonul II, unde se acumulează prin contribuția procentuală din salarii, la Pilonul I – pensia obligatorie de stat – a fost o idee vehiculată în perioada guvernului Dăncilă, pe fondul unui deficit bugetar în creștere, pentru care guvernul căuta surse de finanțare imediată.

La sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit raportului ASF, 7,6 milioane de români erau înregistrați în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), mai mult cu 1,25% față de sfârșitul anului trecut. Valoarea totală a activelor nete ale se cifra la 66 miliarde de lei (aproape 14 miliarde euro), mai mult cu 20%, potrivit datelor ASF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...