Live Text: Nicușor Dan, declarații despre măsurile fiscale. Președintele răspunde întrebărilor românilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/nicusor-dan-close-up-2025-06-04-0942.jpg)
- O reducere a subvențiilor, „rezonabilă”
- Nicușor Dan spune că nu a greșit când a promis că nu va crește TVA
- Ce economii ar trebui să facă Românii
- Șefia SRI. Nicușor Dan: Numirea o face președintele
- Planul lui Nicușor Dan dacă PSD iese de la Guvernare
- Nicușor Dan, despre relația cu Guvernul
- Își reduce președintele salariul?
- Ce spune președintele despre legea pensiilor speciale
- Practică PSD un șantaj? Răspunsul lui Nicușor Dan
- România are nevoie de o lege a salarizării unitare
- Ce spune președintele despre promisiunea legată de TVA din campanie
- Scenariu: o rupere a coaliție. Nicușor Dan: Mulțumesc partidelor care și-au asumat împreună guvernarea
- Câti bani a cheltuit Nicușor Dan în campanii
- Despre pensiile magistraților: Pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul
- Ce spune Nicușor Dan despre creșterea TVA
- Nicușor Dan: Am promis că facem reforme, le vom face
O reducere a subvențiilor, „rezonabilă”
Eu cred că e bine ca statul român să finanțeze campaniile electorale. Bineînțeles că putem să discutăm de sume, de limita de 3%, putem să discutăm de multe lucruri, însă fără o astfel de prevedere legală eu nu aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei cu care să fiu valid în competiția care a avut loc pentru președinția României.
În ceea ce privește subvențiile anuale pentru partide, sunt de acord că aici trebuie să avem o reducere și sper ca pachetul să cuprindă o astfel de măsură.
Nicușor Dan spune că nu a greșit când a promis că nu va crește TVA
Tot timpul ca politician ești evaluat de oameni. Sper ca prin tot ce fac aici să am în continuare încrederea lor.
Eu cred că a fost o promisiune corectă și toată analiza pe care am făcut-o în acea lună înainte de învestirea Guvernului a confirmat-o.
Ce economii ar trebui să facă Românii
România a fost obligată să ia niște măsuri, a fost o presiune a timpului. Și modul în care aceste măsuri afectează anumite părți ale populației nu a fost uniform distribuit pe populație.
Pe de altă parte, există diferite forme de ajutor pentru persoane vulnerabile, care, de asemenea, nu sunt foarte bine coordonate. Ce cred eu că trebuie să facem în perioada imediat următoare este să avem o analiză pe măsurile de ajutor social astfel încât să fie mai bine echilibrate și eventual cumulate.
Întrebat la ce ar trebui, totuși, să renunțe românii, în acest moment, președintele a apreciat că este o perioadă dificilă pentru românii de pretutindeni.
Asta este o decizie a fiecăruia dintre ei, evident că nu este o situație fericită pentru nimeni.
Șefia SRI. Nicușor Dan: Numirea o face președintele
Propunerea, după cum știți, o face președintele și, bineînțeles, fiind acest moment delicat, nu-mi doresc să facem jocuri, să propun oameni pe care eventual parlamentul să-i respingă. O să mă consult cu partidele, dar numirea o face președintele.
Am niște persoane în cap, așa cum am avut și cu CCR, încă sunt în proces de analiză.
Planul lui Nicușor Dan dacă PSD iese de la Guvernare
Ceea ce contează în activitatea noastră este interesul național. Interesul național este ca România să iasă din această dificultate financiară cu un Guvern stabil. Eu sunt optimist că această coaliție va funcționa până vom depăși aceste obstacole.
Nicușor Dan, despre relația cu Guvernul
Și coaliția majoritară și Guvernul și eu ca președinte trebuie să scoatem România din acest moment dificil. Din partea mea, o să aveți toată colaborarea pentru asta.
Își reduce președintele salariul?
Am făcut analize și putem să reducem bugetul Administrației Prezidențiale cu 20%. Asta înseamnă 20 de milioane de lei. Mult mai mult de 1.000 – 2.000 de lei pe care i-aș putea eu să-i reduc din salariu.
Update 11:05 Întrebat dacă odată cu reducerea bugetului, va scădea și salariul președintelui, Nicușor Dan a dat următorul răspuns:
Pentru moment nu există această intenție, a declarat acesta.
Ce spune președintele despre legea pensiilor speciale
Nu e vorba doar de CCR, e vorba și de calitatea legii. Dacă tu ai spus total nejustificat în urmă cu 10 ani, judecătorul are pensie mai mare decât salariul și după aceea vii cu o lege și spui nu, pensia e mai mică decât salariu, din păcate această prevedere s-ar putea să fie neconstituțională.
Practică PSD un șantaj? Răspunsul lui Nicușor Dan
Eu sunt foarte mulțumit că toate cele patru partide și plus minoritățile au înțeles imperativul pentru România în acest moment. Bineînțeles că într-o coaliție (…) tot timpul o să avem discuții, atât interne și externe. Pentru moment, această coaliție funcționează și asta este lucru important pentru România.
România are nevoie de o lege a salarizării unitare
Hai să ne uităm la sporuri. Sunt vreo 200 de sporuri (…) au fost acordate diferitelor categorii profesionale. Nu se putea face o analiză în 30-40 de zile pe toate aceste sporuri (…) România are nevoie și toate partidele care formează coaliția au fost de acord cu asta. România are nevoie de o lege a salarizării unitare, în care să avem o abordare foarte nuanțată pe toate categoriile profesionale și să dispară sporurile. (…) Pentru asta ne trebuie un an, un an și jumătate.
Ce spune președintele despre promisiunea legată de TVA din campanie
Așa cum am spus, pentru ca corecțiile să fie făcute cu păstrarea TVA-ului la 19%, trebuiau făcute un set de măsuri administrative, un complex de măsuri care ar trebui să fie luate și sunt convins că era o direcție. Din momentul în care am numit Guvernul cu această condiție, toate discuțiile, măsurile au intrat în atributul Guvernului.
Scenariu: o rupere a coaliție. Nicușor Dan: Mulțumesc partidelor care și-au asumat împreună guvernarea
Pentru moment, față de situația pe care o traversează România, este lăudabil că fiecare dintre partidele pro-occidentale și-a asumat participarea la guvernare, știind că o să fie costuri politice pentru asta. Vreau să mulțumesc partidelor care și-au asumat împreună guvernarea și formează această coaliție. Îmi doresc ca această coaliție să dureze cât mai mult.
Câti bani a cheltuit Nicușor Dan în campanii
În precampania din 2024 pentru alegerile locale am avut donații de 1 milion 750 de mii de lei și cheltuieli de 1 milion 600 de mii de lei, deci diferența dintre donațiile pe care le-am primit și cheltuieli a fost de 145 de mii de lei.
Dintre donatori, Măriuca și Florin Talpeș – 660 mii de lei, Bogdan Micu – 250 de mii de lei, astea sunt sumele mai mari de 5.000 de euro și 3.179 donați online de la 2.954 de donatori care au donat prin platformă.
În campania din 2024 pentru alegerile locale, am cheltuit 660.000 de lei, suma maximă prevăzută de lege. M-am împrumutat 480.000 de lei și suma 660.000 mi-a fost rambursată de AEP și eu am rambursat aceste împrumuturi care au venit de la o bancă și de la trei persoane fizice.
În precampania prezidențială din 2025 donațiile au fost de 9 milioane 500 mii de lei. Cheltuilelile au fost de 7 milioane de lei, deci rezultă o diferență de 2 milioane și jumătate de lei.
Donații online mai puțin de 5.000 de euro au fost 18.600 de donații, iar suma strânsă a fost de 6 milioane și jumătate de lei. Cinci persoane au donat sume mai mari: Măriuca și Florin Talpeș, 810.000 lei, Dan Ostache 810.000 lei, Aurel Iancu- 500.000 de lei, Anamaria Mihai – 250.000 de lei și o persoană care a donat 485.000 de lei și care a dorit să rămână confidențială.
Pentru campania oficială, în turul I, cheltuielile au fost de 20.500.000 lei, susținute prin împrumuturi de 20.200.000 lei obținute de la 111 persoane. Pentru turul al doilea, suma totală a cheltuielilor s-a ridicat la 40.500.000 lei, din care 38.500.000 lei au fost acoperiți prin împrumuturi de la 239 de persoane fizice.
Despre pensiile magistraților: Pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul
A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul.
A doua greșeală a clasei politice față de magistrați a fost că în ultimii ani, față de situația evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca din zona de magistrați și procurori, foarte mulți să iasă la pensie (…) prin pierderea unor profesioniști calitatea actului de justiție a scăzut în România.
Mesajul meu este că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite, să iasă din sistem, pentru că această prevedere va rămâne în vigoare.
Ce spune Nicușor Dan despre creșterea TVA
A fost o presiune a timpului pentru piețele financiare, care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile.
Pe chestiunea TVA-ului, de care sunt sigur că sunteți interesați, angajamentul Guvernului în momentul în care el a fost învestit a fost că el nu va crește. Și că vom avea o reevaluare în octombrie, înainte de reevaluarea comisiei din 15 octombrie și vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficiente sau nu.
Pentru ca România să poată să treacă fără majorarea TVA-ului erau nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri, discuții cu Comisia, cu agențiile de rating și această măsură putea să nu fie luată la acest moment.
Nicușor Dan: Am promis că facem reforme, le vom face
Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Am promit că facem reformele, le vom face pentru ca situația României să se redreseze.
În momentul în care o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% bugetului propriu pentru a participa la acest efort.
Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potențial economic așa cum am spus de mai multe ori, la sfârșitul lui 2026, dacă nu vom face greșeși, vom intra în OCDE.
România va fi interesantă pentru investitori străini. România are un potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare/
Nicușor Dan ține luni, 14 iulie, prima conferință de presă după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscale. Președintele este așteptat să vorbească începând cu ora 10:00.
Ce spune Nicușor Dan despre pachetul de măsuri fiscale
Până acum, șeful de stat nu a avut nicio reacție oficială față de măsurile pentru reducerea cheltuielilor pentru care premierul Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea.
Sâmbătă, Nicușor Dan a participat la congresul PNL, în cadrul căruia formațiunea politică și-a ales noua conducere. Acolo, șeful de stat a făcut o serie de declarații și a anunțat că luni va organiza o conferință și va răspunde la întrebările românilor. De asemenea, președintele a menționat că țara noastră trece printr-un moment dificil, însă a transmis că este optimist în ceea ce privește viitorul.
„Pentru societate este un moment de îndoială, vrea să vă transmit convingerea mea că România are viitor într-un timp tangibil. Vă doresc decizii înţelepte şi vă asigur că veţi avea în mine un partener”, a transmis șeful de stat la congresul PNL.
Despre ce ar putea discuta președintele în conferința de presă de la ora 10:00
Cea mai așteptată reacție a lui Nicușor Dan este cea legată de majorarea TVA. Deși în campania electorală a promis că taxa pe valoarea adăugată nu va crește în timpul mandatului său, printre măsurile adoptate de Executiv s-a numărat și majorarea acesteia. De asemenea, creșteri sunt și la accize, impozit pe dividende și taxe pentru bănci. Mai mult, a fost introdusă plata CASS pentru mai multe categorii de asigurați. O altă măsură este înghețarea pensiilor și a salariilor în sectorul public.
Mai mult, Guvernul a anunțat că urmează și un al doilea pachet de măsuri, care se va axa pe echilibrarea bugetului statului.
Alte subiecte ce ar putea fi abordare de președinte în conferința de presă anunțată la ora 10 sunt reprezentate de numirea șefilor de servicii, precum și motivarea deciziei acestuia de a nu semna încă zeci de decrete de pensionare ale magistraților.