Nicușor Dan, despre rolul serviciilor secrete în alegerile prezidențiale: „Nu s-au implicat suficient!”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Nicusor-Dan-si-a-publicat-declaratia-de-avere-Asa-cum-am-promis.jpg)
Aflat într-o vizită oficială în Germania, Președintele Nicușor Dan a oferit un interviu cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, în care a declarat că serviciile de informații nu s-au implicat suficient în anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Șeful statului a mai afirmat că dorește să numească la conducerea SRI și SIE persoane din afara cercurilor politice și de securitate.
Președintele României, despre serviciile secrete
În interviul acordat publicației germane, Nicușor Dan a fost întrebat despre una dintre problemele structurale ale României – controlul politic asupra serviciilor de informații. În acest context, Nicușor Dan a reiterat intenția de a promova la conducerea serviciilor secrete persoane independente.
„Conform Constituției României, președintele propune conducătorii serviciilor de informații interne și externe. Intenționez să nominalizez două persoane care nu provin nici din serviciile de informații, nici din politică. Sper ca lucrurile să se amelioreze în timp. Este vorba despre chestiunea implicării acestor servicii în viața politică”, a declarat Președintele Nicușor Dan, potrivit interviului publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Această poziție sugerează o distanțare față de modelul tradițional al numirilor la vârful structurilor secrete, adesea dominate de persoane cu trecut politic sau militar.
Reacția surprinzătoare privind anularea alegerilor prezidențiale
Una dintre cele mai controversate teme ale anului trecut a fost anularea alegerilor prezidențiale din 2024, o decizie fără precedent în România post-decembristă. Întrebat de jurnaliștii germani dacă serviciile s-au implicat în acest proces, răspunsul lui Nicușor Dan a fost unul surprinzător:
„Nu s-au implicat suficient!”, a spus președintele României.
Răspunsul a stârnit deja reacții pe scena politică românească, fiind interpretat drept o recunoaștere a unui deficit de acțiune din partea instituțiilor care ar fi trebuit să vegheze la corectitudinea procesului electoral.
Dacian Cioloș, în cărți pentru conducerea unui serviciu secret?
Potrivit unor surse politice citate în spațiul public, una dintre variantele luate în calcul de Nicușor Dan pentru șefia unui serviciu de informații este Dacian Cioloș. Acesta nu provine nici din zona serviciilor, nici din actualul aparat de partid, dar are o carieră politică bine conturată la nivel național și european.
Se discută ca noile numiri la SRI și SIE să fie realizate până în luna septembrie, pentru ca Parlamentul să le poată vota odată cu începutul noii sesiuni legislative din toamnă.
Întrebat recent despre viitoarele numiri, Președintele României a dat de înțeles că va evita conflictele instituționale, dar nu va renunța la prerogativele sale constituționale.
„Nu îmi doresc să facem jocuri, să respingă Parlamentul numirea. O să mă consult cu partidele, dar numirea o face președintele”, a declarat Nicușor Dan.
Subiectul anulării alegerilor din 2024 a fost amânat temporar de către Președinte, care a anunțat încă din iunie că se va pronunța după finalizarea discuțiilor privind formarea noului guvern și reducerea deficitului bugetar.