Nicuşor Dan, despre tergiversarea pensionării magistraților: „Şi-au ales prost persoana”

Publicat: 14 iul. 2025, 12:25, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Nicuşor Dan, despre tergiversarea pensionării magistraților:
sursa foto: Inquam /Octav Ganea

Preşedintele Nicuşor Dan a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă despre pensiile speciale ale magistraţilor, în contextul în care a fost acuzat de Reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii de  tergiversarea pensionării mai multor magistrați.

Care sunt acuzaţiile CSM

Președintele este acuzat că a semnat, din 26 mai de când a preluat funcția, un singur decret cu privire la judecători, iar pensionarea și numirea în funcție a 73 de judecători este blocată „inexplicabil” și „fără vreun argument”.  Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publice aceste lucruri printr-o scrisoare deschisă. O bună parte sunt propuneri de eliberare din funcția de judecător, în timp ce celelalte sunt pentru numirea în funcție la judecătoriile sau tribunalele din țară, iar decizia semnării îi aparține, conform Constituției, președintelui Nicușor Dan.

CSM mai acuză că președintele „tergiversează fără nicio explicație” aceste proceduri, lucru care generează „consecinţe negative în activitatea instanţelor judecătoreşti”.

Nicuşor Dan: „E o chestiune de zile până când le voi semna”

În replică, Dan a declarat astăzi că magistraţii „și-au ales prost persoana împotriva căreia să iasă cu un comunicat de presă”.

„CSM ar trebui să se gândească la mine ca la un partener. În momentul în care m-am uitat la cererile de pensionare am văzut că sunt incomplete. Nu erau toate actele pe care le primiseră. Am solicitat ca dosarele să fie completate, asta s-a întâmplat, am încercat în weekend, dar nu am avut timp, e o chestiune de zile până când le voi semna, nu e un război, o răzmeriță, e o chestiune administrativă”, a spus preşedintele.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă preşedintele a mai spus că a fost o greşeală uriaşă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul, acest lucru însemnând stimularea oamenilor de a ieşi din sistem. Dan a precizat că există o prevedere tranzitorie în Legea magistraţilor că cei care îndeplinesc acum cerinţele de pensionare se pot pensiona mai târziu, în aceleaşi condiţii.
„A doua greşeală a fost că, în ultimii ani, faţă de situaţia evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca din zona de magistraţi şi procurori foarte mulţi să iasă la pensie şi astfel prin pierderea unor profesionişti calitatea actului de justiţie a scăzut în România”, a mai afirmat preşedintele Nicuşor Dan.

Magistrații se cer la pensie

Eventualitatea de a rămâne cu pensii speciale mai mici și cu pensionarea la 65 de ani a dus la o reacție dură a CSM. Consiliul Superior al Magistraturii a amenințat că orice modificare a modului de pensionare în magistratură va fi contestat la CCR.

Președinta CSM, judecatoarea Elena Costache spune că în așteptarea semnăturii lui Nicușor Dan, magistrații pensionabili nu lucrează.

„Legea permite ca într-o perioada anterioară pensionării efective colegii aceia să fie degrevați de activitățile zilnice pe care le prestau…. Asta nu face decât să perturbe o data în plus, pe lângă toate cele menționate aici, activitatea în respectivele instanțe și parchete”, a spus judecătoarea.

Ca să nu rămână la muncă până la 65 de ani, un număr de 29 de magistrați au cerut pensionarea la începutul lunii iulie.

Vezi şi: https://www.puterea.ro/nicusor-dan-declaratii-despre-masurile-fiscale-presedintele-raspunde-intrebarilor-romanilor/