Nicuşor Dan: Îmi doresc să avem o majoritate stabilă și partidele pro-occidentale să facă parte din guvern

Publicat: 12 mai 2025, 20:27, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Nicuşor Dan: Îmi doresc să avem o majoritate stabilă și partidele pro-occidentale să facă parte din guvern
sursa foto: Facebook/Nicuşor Dan

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a declarat că nu vrea alegeri anticipate şi că, în cazul în care va câştiga scrutinul de duminică, vrea să lucreze cu partidele proeuropene din Parlament.

Nicuşor Dan: “Dacă românii mă aleg pe mine, dau un mesaj parlamentului pentru direcția pro-occidentală„

Nicuşor Dan a fost prezent, luni seară, la o dezbatere organizată de postul Digi 24, la care contracandidatul său George Simion nu a participat.

Primarul Capitalei a declarat că şi-ar dori „foarte tare“ ca următorul premier al României să fie Ilie Bolojan.

„Am spus că România nu are nevoie de alegeri anticipate, pentru că a fost deja mult prea multă instabilitate. Avem un Parlament care mai are 3 ani și jumătate mandat, cu acest Parlament doresc să lucrăm. Îmi doresc ca să avem o majoritate stabilă și partidele pro-occidentale să facă parte din guvern și voi porni discuții ca să discutăm pe programul de guvernare. Mi-aș dori foarte tare ca Ilie Bolojan să fie premier, dar nu vreau să promit asta. Vom avea discuții. Pentru moment, domnia sa și-a afirmat sprijinul, fiind pe o direcție pro-occidentală“, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat ce va face dacă guvernul o ia pe o cale anti-europeană, Nicușor Dan a răspuns că este o situaţie improbabilă.

„Guvernul e strâns legat de majoritatea parlamentară care îl susține și, dacă românii mă aleg pe mine, dau un mesaj parlamentului pentru direcția pro-occidentală. Această ipoteză eu nu o văd“, a afirmat el.

Candidatul independent a respins categoric şi o variantă conform căreia PSD ar face o alianţă cu AUR, afirmând că „acest partid trebuie să meargă în direcția proeuropeană a României“.

„Această ipoteză nu există. De-a lungul timpului am criticat PSD de multe ori, în mod civilizat și cu argumente. Ce se întâmplă în momentul acesta în teritoriu, opinia majoritară în PSD este că acest partid trebuie să meargă în direcția proeuropeană a României, așa cum îl obligă apartenența sa la PES. E vorba de oameni din PSD“, a mai spus Nicuşor Dan.

Înrebat dacă va nominaliza un premier de la PSD Nicușor Dan a răspuns: „Va fi o discuție care va fi tehnică. Sper să dureze cât mai puțin, pentru că România are nevoie de stabilitate. Nu pot să dau un răspuns în momentul acesta. Eu nu am spus „premier PSD”, am spus că voi discuta cu cele patru partide pro-occidentale și cu minoritățile, pentru a avea un Guvern. Am văzut că președintele României, în acest echilibru de putere, e suficient de puternic să poată impune niște direcții“.

Context

După rezultatul sub așteptări obținut de candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Partidul Social Democrat (PSD) a decis să-și reconsidere rolul în actuala structură guvernamentală. Liderii social-democrați se pregătesc să ia o decizie esențială privind continuarea sau nu a guvernării alături de Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), hotărâre care urmează să fie formalizată după data de 18 mai, când are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că hotărârea privind direcția politică a partidului va fi luată în cadrul Consiliului Politic Național, forul statutar în care fiecare lider va putea expune punctul său de vedere, analizând argumente pro sau contra rămânerii la guvernare. El a subliniat că poziționarea PSD va reflecta un consens intern și că nicio opțiune – guvernare, opoziție sau renegociere – nu este exclusă din start.

Această decizie vine în contextul unei nemulțumiri tot mai vizibile în rândul social-democraților, după ce candidatul coaliției, Crin Antonescu, nu a reușit să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale. Eșecul a fost interpretat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, ca o pierdere a legitimității politice a alianței cu PNL și UDMR. În urma unei ședințe interne, PSD a votat în unanimitate ieșirea din coaliție, propunerea fiind susținută chiar de Ciolacu.

Într-o declarație anterioară votului, Marcel Ciolacu a anunțat că își va depune mandatul de premier dacă partidul va decide retragerea de la guvernare. Miniștrii PSD vor rămâne, însă, în funcție cu titlu de interimari până la formarea unui nou guvern, pentru a preveni o criză politică majoră în perioada electorală.

Totodată, Grindeanu a subliniat că, în ceea ce privește alegerile prezidențiale, PSD a adoptat o poziție de neutralitate, lăsându-le alegătorilor libertatea de a vota „conform propriei conștiințe”. El a transmis că votul este un drept democratic câștigat cu greu și o datorie civică ce nu trebuie ignorată.