Nicușor Dan, înfrângere în instanță! A fost respinsă cererea de anulare a autorizației pentru One Lake District

Publicat: 10 apr. 2024, 11:11, de Cristian Matache, în ESENȚIAL , ? cititori
Nicușor Dan, înfrângere în instanță! A fost respinsă cererea de anulare a autorizației pentru One Lake District
Seful Politiei Locale Bucuresti, suspendat din functie. Nicusor Dan ramane fara oamenii „cozi de topor”

Dezvoltatorul One Lake District poate continua lucrările după ce Tribunalul București a respins în totalitate cererea de anulare a autorizației de construire depusă de Primăria Municipiului București.

Tribunalul București a respins în totalitate cererea de chemare în judecată formulată de Municipiul București și de Primarul General, Nicușor Dan, referitoare la anularea și suspendarea autorizației de construire pentru proiectul imobiliar One Lake District.

Dezvoltatorul One United Properties a declarat că nu are cunoștință de nicio problemă de validitate a autorizației și că lucrările pe șantier continuă fără întreruperi.

Contextul:

  • În toamna anului 2023, Nicușor Dan a depus o cerere la Tribunalul București pentru anularea autorizației de construire a One Lake District.
  • Motivul invocat era că autorizația s-ar fi bazat pe documentația de urbanism PUZ Sector 2, ale cărei efecte juridice fuseseră suspendate temporar.
  • Primarul a atacat în instanță și Primăria Sectorului 2 și 38 de investitori imobiliari, solicitând anularea unor autorizații de construire emise în perioada 2022.

Decizia:

Tribunalul a respins cererea Primăriei București, considerând-o neîntemeiată. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Reacția One United Properties:

Dezvoltatorul a reiterat că autorizația de construire este valabilă și că lucrările pe șantier se desfășoară conform graficului.

Impactul:

Decizia Tribunalului este o victorie importantă pentru One United Properties și pentru proiectul One Lake District. Rămâne de văzut dacă Primăria București va decide să atace hotărârea cu recurs.

Motivația plângerii Primăriei Capitalei

Motivația plângerii Primăriei Capitalei a fost dată de faptul că aceste autorizații ar fi fost emise în baza documentației de urbanism PUZ Sector 2, ale cărei efecte juridice au fost suspendate în perioada februarie 2022 – februarie 2023.

Această notificare s-a transformat în 38 de dosare înaintate Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului București prin care primarul general cere anularea autorizațiilor de construire. Printre beneficiarii acestor autorizații sunt nume importante de pe piața imobiliară, precum dezvoltatorul spaniol Gran Via; Lion Capital (fost SIF Banat-Crișana) – care are autorizație pentru dezvoltarea unor magazine Kaufland, Lidl și Hornbach în locul fostei fabrici Helitube din Colentina și a fostei fabrici Filan, ambele din Sector 2; One United Properties, care a obținut autorizația de construire pentru peste 600 de apartamente ce ar trebui ridicate în cadrul One Lake Club, pe un teren cumpărat de la Ion Țiriac amplasat pe malul Lacului Tei, și pentru One High District, care va avea alte 786 de apartamente ce ar trebui construite pe un teren cumpărat de la avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea; grupul israelian Longbridge, care a fost autorizat să dezvolte peste 1.000 de apartamente pe un teren din Sectorul 2 deținut anterior de fostul primar George Pădure; sau omul de afaceri Andrei Ceaușescu – autorizat să construiască un ansamblu cu 600 de apartamente în zona Fabrica de Glucoză din Sectorul 2.

Seful Politiei Locale Bucuresti, suspendat din functie. Nicusor Dan ramane fara oamenii „cozi de topor”
Seful Politiei Locale Bucuresti, suspendat din functie. Nicusor Dan ramane fara oamenii „cozi de topor”