Nicușor Dan: Prețul real al gigacaloriei este de 980 lei. Cât vor plăti bucureștenii

Publicat: 26 nov. 2021, 14:23, de Cezar Amariei, în Orașul meu
Nicușor Dan: Prețul real al gigacaloriei este de 980 lei. Cât vor plăti bucureștenii
Nicușor Dan (Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei)

Prețul real al gigacaloriei în rețeaua centralizată din București, în contextul noilor majorări, este de 980 de lei, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Acesta propune ca populația să achite 280 de lei, diferența urmând a fi subvenționată de stat și municipalitate. În cazul în care s-ar păstra tariful vechi, pierderile estimate ar fi de 320 de milioane de lei.

În cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, Nicușor Dan a anunțat că prețul total al gigacaloriei a ajuns la 980 de lei, în București. Până în prezent el era de 320 de lei iar beneficiarii achitau doar 164 de lei, diferența fiind subvenționată.  

Noile tarife se bazează în primul rând pe creșterea prețului la gaz și comparația cu bucureștenii care au centrală individuală, a explicat edilul, care a subliniat faptul că actualele tarife sunt nemodificate de zece ani.

Este disproporționat ca bucureștenul să achite deoar 164 lei, în noile condiții. Am solicitat sprijinul Guvernului României și suntem încrezători că ne vor sprijini”, a spus Dan.

Conform acestuia, dacă nu există acordul în Consiliul General al municipiului București pierderea pe care o va înregistra municipalitate va fi de 320 de milioane lei, respectiv 1,5 milioane lei.

Edilul susține că a cerut un sprijin de la bugetul de stat de 985 milioane lei, pentru toată iarna și a explicat de ce nu a solicitat nimic pentru anul acesta în care celelalte orașe care și-au păstrat sistemele centralizate de încălzire de 3 miliarde lei.

Pentru că era un guvern provizoriu și nu era un buget suficient iar noi plătim facturile cu două luni întârziere, factura din noiembrie o vom plăti în 5-10 ianuarie, noi am solicitat ca toată suma nevesară să ne fie virată în 2022”, a spus Nicușor Dan.

În prezent, pierderile de distribuție în rețeaua de termoficare bucureșteană sunt estimate la 38%.