Nicușor Dan: Primăria Generală și cele de sector ar fi trebuit să suporte împreună creșterea prețurilor la termoficare

Publicat: 23 dec. 2021, 14:30, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Nicușor Dan: Primăria Generală și cele de sector ar fi trebuit să suporte împreună creșterea prețurilor la termoficare

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că a formulat două propuneri concrete pentru a acoperi creșterea prețurilor la termoficare, însă niciuna nu a fost preluată în proiectul de buget național pentru anul 2022.

Nicușor Dan a vorbit pe B1 TV, despre acoperirea creșterii prețurilor la termoficare.

Eu am venit și cu două propuneri concrete. Pe de o parte, au început niște discuții de acum două luni cu guvernele, cu guvernul anterior și cu actualul Guvern, prin Asociația Municipiilor, pentru că Bucureștiul are o problemă care este a tuturor orașelor care au sisteme de încălzire centralizată. S-a dat o lege în Parlament prin care se ajută românii care nu sunt conectați la încălzirea centralizată pe factura la încălzire, nu s-a dat ceva similar pentru sistemele centralizate ale localităților. Aceasta ar fi prima soluție, ca statul să ajute acele mari orașe, orașe și mari orașe, care au sisteme centralizate de încălzire în mod proporțional, că n-am cerut un tratament preferențial pentru București.

În mod proporțional, și asta a fost ce au transmis toți primarii la întâlnirea și cu fostul, și cu actualul prim-ministru, și cu toate discuțiile care au avut loc la nivel tehnic. Din păcate, nu există aceasta în proiectul de buget. Chiar vineri a fost o întâlnire a Asociației Municipiilor cu primul-ministru. M-am întâlnit și eu cu conducerea Asociației Municipiilor, erau relativi optimiști. Nu se regăsește în bugetul național acest ajutor”, a explicat edilul. O a doua soluție ar fi vizat implicarea primăriilor de sector, însă nici această propunere nu a fost cuprinsă în proiectul de buget, spune Nicușor Dan.

Așa cum am spus, Primăria Bucureștiului împarte bugetul Bucureștiului cu primăriile de sector – și atunci, dacă împărțim și cumva gestionăm soarta bucureștenilor împreună, această creștere ar trebui să o suportăm împreună, și Primăria Generală, și primăriile de sector, și Guvernul ar fi avut, prin propunerea de lege a bugetului național, mecanismul să facă această împărțire. Nu am regăsit-o nici pe aceasta în legea bugetului”, a adăugat primarul Capitalei.