Nigel Farage, pe un autobuz descoperit, ridiculizat cu obiecte aruncate de public

Publicat: 11 iun. 2024, 20:52, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Nigel Farage, pe un autobuz descoperit, ridiculizat cu obiecte aruncate de public

Nigel Farage, liderul Reform UK și eternul showman politic al Marii Britanii, a experimentat încă o dată furia populară în cel mai teatral mod posibil: prin ploaia de obiecte aruncate în timp ce se afla pe un autobuz descoperit în South Yorkshire. Dacă Farage credea că poate naviga campania fără incidente, se pare că a subestimat profund cât de mult îl urăsc oamenii.

Poate ați uitat despre cine vorbim…

Nigel Farage este un politician britanic cunoscut pentru rolul său central în campania pentru Brexit. El a fost liderul Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP) și ulterior al Partidului Brexit, promovând intens ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Farage a fost o figură vocală și controversată, cunoscut pentru retorica sa eurosceptică și anti-imigrație, contribuind semnificativ la succesul referendumului din 2016, în care britanicii au votat pentru părăsirea UE. Un fel de Georgică de-al nostru, dar mult mai bine pregătit.

Un spectacol pitoresc

Într-un videoclip postat pe X (fostul Twitter), Farage pare să fie ținta unor obiecte aruncate în timp ce încerca să-și croiască drum prin Barnsley. Deși nu este clar ce anume erau acele obiecte, unul părea a fi un banal pahar de takeaway, iar altul, la fel de banal, a lovit lateralul autobuzului. Gesturi spontane, de mare simpatie populară pentru ideologul Brexit-ului…

Poliția din South Yorkshire a arestat un bărbat de 28 de ani, suspectat de tulburarea ordinii publice. Se pare că omul și-a făcut un scop în viață din a arunca obiecte dintr-un șantier de construcții, doar pentru a fi oprit de niște muncitori – adevărații eroi ai zilei.

Farage: martirul de carton

Farage, în stilul său caracteristic, a declarat imediat că nu va fi intimidat de un „mob violent de stânga care urăște țara noastră„. Oare de ce simt mereu datori politicienii să se identifice, neapărat, cu însăși Țara?!? Această declarație pompoasă vine de la un om care, în mod repetat, și-a făcut un nume din a alimenta diviziuni și a promova xenofobia. Farage se vede mereu ca un martir, un erou neînțeles care luptă împotriva tiraniei, când de fapt nu este decât un agitator politic care trăiește pentru dramă. Și pentru stipendiile rusești care au susținut consistent Brexit-ul.

În mod ironic, Farage a avut și alte incidente similare. Săptămâna trecută, a fost lovit de un milkshake de banane în Clacton. O femeie a fost ulterior acuzată de agresiune, dar incidentul nu a făcut decât să se adauge la lista lungă de umilințe publice ale lui Farage. În 2019, la Newcastle, a fost lovit de un milkshake cu banane și caramel sărat. Se pare că Nigel are o adevărată colecție de amintiri lactate.

Revolta celor loviți de Brexit

Evenimentul din Barnsley nu a fost un simplu incident izolat. Mulțimea de protestatari „Stand Up to Racism” și susținătorii Reform UK s-au confruntat în centrul orașului, strigând sloganuri unii împotriva altora. Farage a fost avertizat de poliție să nu coboare de pe autobuz, probabil pentru a nu adăuga noi umilințe la palmaresul său deja bogat.

După ce a părăsit Hoyland, unde primise un „bun venit” mai cald, Farage s-a oprit la un salon de înfrumusețare, unde a pozat cu personalul și a glumit despre posibilitatea de a-și face unghiile. Dacă ar fi avut o picătură de simț al ridicolului, ar fi realizat că poate ar fi fost mai bine să evite publicul care abia așteaptă să-l lovească cu orice obiect aflat la îndemână. Dar asta vedem mereu și mereu: persoanele Providențiale nu au fost biecuvântate și cu simțul penibilului.

În concluzie, incidentul de la Barnsley este doar un alt capitol în lunga saga a lui Nigel Farage, omul care reușește să atragă ura și disprețul oriunde merge. Poate că ar trebui să-și reevalueze strategiile de campanie sau, mai bine, să se întrebe de ce atât de mulți oameni sunt dispuși să-l trateze ca pe o țintă ambulantă.

(adaptare BBC)