„Noaptea Cercetătorilor”, de la „3DPrinting” și „Go-Kart-Ing„ la „Sturionii, dinozaurii apelor”

Publicat: 29 sept. 2023, 08:30, de Sorin Costea, în News , ? cititori
„Noaptea Cercetătorilor”, de la „3DPrinting” și „Go-Kart-Ing„ la „Sturionii, dinozaurii apelor”

Pasionații de științe din Galați sunt invitați la un regal al experimentelor cu teme inedite, de la „Primii pași în construirea mașinilor” și construirea manuală a unei imprimante 3D la „Misterele amprentelor” și „Sturionii, dinozaurii apelor”.

La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este marcată, vineri, ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor – ReCoNnect”, proiect de anvergură internațională care se adresează minţilor curioase, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative prin mai multe ateliere de științe aplicate, de la IT și Calculatoare sau tehnologii moderne în construcțiile navale, la medicină sau ingineria alimentară.

Cercetătorii din Consorțiul „ReCoNnect”, care coordonează organizarea evenimentului în 19 universități și institute din țară, îi invită pe gălățeni să descopere lumea extraordinară a științei într-un mod inedit și atractiv, prin jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate evenimentele.

Nu vor lipsi standurile Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, la care gălățenii pot afla ce înseamnă mâncare sănătoasă direct de la specialiștii în inginerie alimentară, dar nici cele ale Facultății de Inginerie, la care pot fi descoperite toate secretele imprimării 3D, inclusiv cum poate fi confecționată o imprimantă 3D.

Ateliere interesante vor avea și Facultatea de Științe și Mediu, unde pot fi urmărite experimente chimice care de multe ori îți dau fiori, dar și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică. Aici, pasionații de mașini în miniatură vor avea posibilitatea să monteze singuri astfel de mașini și să le pună în funcțiune, sub atenta supraveghere a cercetătorilor.

La atelierele din „Campusul Științei”, gălățenii pot face „primii pași în construcția mașinilor”

Gălățenii sunt invitați, vineri după-amiază, în „Campusul Științei”, de la sediul de pe strada Domnească a Facultății de Inginerie, la următoarele ateliere:

  • „3D Printing – Știință, Artă și Joc!” – sala B03;
  • „Primii pași în construcția mașinilor – Expoziție LEGO® Technic” – Corp D;
  • „Go-Kart-Ing” – Campusul Științei;
  • „Informatică aplicată în ingineria materialelor” – Laborator 3:
  • „CreativIng – Fă-ți gândirea vizibilă – AN011” – Laborator 1;

La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, totul despre chips-uri, înghețata perfectă și „sturionii, dinozaurii apelor”

Cercetătorii și cadrele didactice de la Facultatea pentru Știința și Ingineria Alimentelor îi invită pe gălățeni să descopere secretele unor alimente, de la chips-uri și înghețată la pește, dar pot afla și cum pot construi o microfermă în balcon. Temele acestor ateliere sunt următoarele:

  • „Chips-ul SIA (Surprinzător-Interesant-Amuzant)!” (Activitate educativ-distractivă de conștientizare a rolului alimentelor pentru sănătate prin demonstrații de obținere a unor produse din legume rădăcinoase și fructe și degustări de produse).
  • ”Sucuri to go!” (Activitate educativ-distractivă de conștientizare a rolului alimentelor pentru sănătate prin demonstrații de obținere a unor băuturi sănătoase).
  • „Cum este înghețata ca prietenă? Cea mai dulce”. (Activitate educativ-distractivă de conștientizare a rolului alimentelor pentru sănătate prin demonstrații de obținere a inghețatei din amestecuri sănătoase de legume și fructe).
  • „In fish we trust! Povestea neștiută a peștișorului de aur”. (Învățare prin experimentare și observare la microscop a stadiilor de dezvoltare embrionară. Activitate educativ-distractivă de conștientizare a necesității protejării mediului acvatic).
  • „PhotoCorner_SIA”!
  • „Sturionii – dinozaurii apelor” (Activitate de conștientizare a importanței conservării și protejării sturionilor din Dunăre).
  • „Acvaponia urbană – So clean, so green”. (Activitate educativ-distractivă de conștientizare a importanței peștilor în natură și în viața noastră. Învață sa construiești microferma din balcon! ).

De la „Misterele amprentelor” la „Întâlnire de gradul zero cu reacțiile chimice!”

Atelierele de la Facultatea de Medicină și Farmacie, care vor avea loc în Aula D 12, au o tematică diversă, de la „Misterele amprentelor”, „Anatomia umană – De la artă la știință” și „ABC-ul îngrijirii rănilor” la „Universul fascinant al farmaciei”.

Cercetătorii de la Facultatea de Științe și Mediu le propun pasionaților o „Întâlnire de gradul zero cu reacțiile chimice!”, iar profesorii de la Facultatea de Arte îi invită pe gălățenii pasionați de artele plastice la o dezbatere despre „Oglinda creativității”.