Noble: Chiar dacă Regina nu a vizitat România, a ştiut cum s-a dezvoltat în aceşti 32 de ani

Publicat: 19 sept. 2022, 08:44, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Noble: Chiar dacă Regina nu a vizitat România, a ştiut cum s-a dezvoltat în aceşti 32 de ani
andrew-noble

Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat, duminică seara, la Viscri, în cadrul Momentului Naţional de Reculegere pentru a reflecta asupra vieţii şi moştenirii Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, că, deşi regina nu a vizitat România niciodată, a ştiut foarte bine cum s-a dezvoltat ţara în aceşti 32 de ani de libertate.

„Doamnelor şi domnilor, mulţumesc că aţi venit în această seară la Casa Albastră, casa fostului prinţ Charles de Wales din Viscri. (…) La lumina lumânărilor ne găsim, astăzi, într-un sat în inima Transilvaniei, ca să reflectăm asupra vieţii Reginei Elisabeta a II-a. Înmormântarea are loc mâine, la Londra, cu prezenţa şefilor de stat din toată lumea, mai ales cu preşedintele Iohannis şi soţia lui, cu Majestatea Sa Margareta şi Prinţul Radu. (…) Regina a fost o prezenţă globală timp de 70 de ani. Chiar dacă Regina nu a vizitat România niciodată, vă pot spune că Regina a ştiut foarte bine cum s-a dezvoltat România în aceşti 32 de ani de libertate. Am discutat cu Regina despre România şi a fost un loc important şi pentru că este un loc foarte important pentru Regele Charles”, a declarat excelenţa sa Andrew Noble.

Ambasadorul a spus că această casă simplă din Viscri este o mică dovadă a legăturii între familiile regale britanice şi române, precum şi între popoarele şi ţările noastre.

„Şi în viitor va juca un rol important ca să ne amintească despre ceea ce ne uneşte. Doamnelor şi domnilor, este un moment deosebit de trist pentru populaţia Regatului Unit, pentru populaţia ţărilor în care regina a fost şi şef de stat, în ţările Commonwealth şi în celelalte ţări unde nu am aşteptat ca să aibă acest impact imens. Ne gândim la serviciul pe care l-a făcut pentru noi toţi, pentru datoria pe care am simţit-o faţă de noi, oamenii normali, oamenii simpli şi nu cred că această amintire va dispărea repede, mai ales în această grădină, în această casă vom simţi prezenţa Reginei Elisabeta a II-a şi mai ales prezenţa Regelui Charles al III-lea. Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţă aici, astăzi, pentru mine ca ambasador înseamnă un semn foarte important al iubirii care există între Regatul Unit şi acest sat important, Viscri”, a conchis ambasadorul Andrew Noble.

Cele aproximativ 50 de persoane prezente la Casa Albastră au ţinut un moment de reculegere şi au reflectat în tăcere asupra vieţii fostei regine Elisabeta a II-a.

Duminică, în seara dinaintea Funerariilor de Stat, guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere pentru a reflecta asupra vieţii şi moştenirii Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a.

Acest moment a fost marcat şi în România, de la ora 20,00, de către ambasadorul britanic Andrew Noble şi membri ai comunităţii care au dorit să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Reginei Elisabeta a II-a în satul Viscri, din judeţul Braşov.