Noi detalii despre certificatul verde: Țările europene vor decide condițiile de călătorie

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a explicat faptul că fiecare stat european va decide condițiile de intrare în țară. Precizările vin în contextul în care, miercuri, Comisia Europeană a propus un certificat verde european.

 „Nu este un pașaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situație în care un cetățen al unui stat membru se poate afla – dacă are un vaccin făcut, dacă are un test PCR negativ, dacă a trecut prin boală și are imunitate naturală”, a spus Vălean la Digi24.

Adina Vălean a explicat cum vor funcționa aceste documente.

„În momentul de față, cetățenii din România știu că atunci când merg și fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introduși într-o bază de date națională. Când fac un test PCR, primesc o dovadă a rezultatului. Aceste documente în România și în alte țări arată complet diferit și atunci când cineva circulă dintr-un stat în altul sunt probleme. Comisia propune standardizare pentru a nu mai întâlni situații în care se solicită acest tip de documente și, dacă nu corespund sau se cer elemente care nu sunt cuprinse în acele documente, poate fi întors din drum.

Intenția e să unificăm formatele, să fie ușor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primește să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta și cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a explicat Vălean.

Comisarul european a mai precizat că „în teorie, statele membre nu vor putea restricționa accesul cetățenilor”.

„Dacă un cetățean european vrea să meargă în alt stat european el nu poate fi obligat să nu intre, discuția este despre ce restricții se impun. Poți fi primit doar cu un test PCR negativ și carantină 2 săptămâni, cum e acum, sau dacă statul respectiv hotărăște că pentru cei vaccinați nu se impune carantină, atunci acest certificat va facilita ca persoana respectivă să nu intre în carantină”, a adăugat ea.

„Dacă se va adopta acest regulament propus de Comisie, fiecare stat membru își pune la punct baza de date ca să corespundă cu cerințele certificatului unic, între timp Comisia va face o platformă pentru interoperabilitatea bazelor de date naționale pentru a se face verificarea, iar cei care au și test PCR negativ sau vaccin vor putea cere acest certificat și în formă digitală, și pe hârtie”, a mai spus comisarul european.

Adina Vălean a mai explicat că statele membre își vor stabili propriile reguli.

„Cei care nu au putut să se vaccineze sau nu doresc să se vaccineze se vor supune probabil unui alt tip de restricții pe care statul respectiv le cere pentru astfel de situații”, a spus Vălean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...