Noi modificări în funcționarea școlilor: Rata de vaccinare devine mai permisivă. S-a decis cum se fac testele rapide

Publicat: 12 nov. 2021, 16:39, de Cezar Amariei, în Educație , ? cititori
Noi modificări în funcționarea școlilor: Rata de vaccinare devine mai permisivă. S-a decis cum se fac testele rapide

Rata de vaccinare nu va mai fi luată în considerare la nivelul întregii unități, ci pentru fiecare structură în parte, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

Săptămâna viitoare, cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar se vor desfășura în aceleași condiții în care au început după vacanță, cu mici reglaje necesare după prima săptămână. Am să dau un singur exemplu. Știți bine că luăm în calcul rata de vaccinare la nivelul unității, însă de săptămâna viitoare am permis unităților școlare să facă separat pe structuri arondate”, a spus secretarul de stat Sorin Ion.

Conform acestuia, numărul de structuri arondate este aproximativ de 3 ori mai mare decât numărul unităților de învățământ cu personalitate juridică.

Dacă într-o comună, o grădiniță, de exemplu, care are 3 angajați, depășește rata de 60% de vaccinare, ea poate funcționa chiar dacă la nivelul întregii unități cu personalitate juridică acest lucru nu este îndeplinit. Avem în vedere lucrurile de la fața locului. Am dat astfel o mai mare autoritate unității de învățământ, luând în considerare efectiv personalul care efectiv merge în acele școli”, a adăugat Sorin Ion.

Acesta a spus că, din datele colectate până vineri după-amiaza, din 36 de județe, peste 70% din numărul de unități de învățământ, structuri și cu personalitate juridică, vor începe săptămâna viitoare în sistem față în față.

Cum se vor face testele rapide

Totodată, Ministerul Sănătății a finalizat Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare.

Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate.

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat.

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.