„Noi orizonturi”: Ce caută americanii în Uzbekistan

O delegație a Congresului SUA vizitat capitala Uzbekistanului, iar presa rusă a titrat deja că se urmărește o politică externă multi-vectorală. O parte a analiștilor consideră însă că Washington-ul are un interes limitat pentru această țară. Atunci ce se urmărește? Tot analiștii încearcă să dea un răspuns. 

Uzbekistanul urmărește o politică externă multi-vectorală și continuă să-și evidențieze disponibilitatea de a construi relații de prietenie cu China, Rusia și Statele Unite, pe lângă stimularea cooperării cu țările europene”, a spus șeful Centrului de Studii Post-sovietice de la  Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe Ruse Eduard Soloviov, citat de presa rusă.

SUA acordă o atenție sigură, dar nu sporită, regiunii în general și Uzbekistanului în special, ca fiind cea mai mare țară din regiune. Nu sunt pregătite să investească în Uzbekistan, așa că nu este clar ce are Washingtonul de oferit în acest moment. După retragerea sa haotică  din Afganistan, SUA cu greu pot fi privite ca un garant de securitate de încredere și, având în vedere că resursele financiare ale Washingtonului nu sunt nelimitate, nu este clar ce alternativă la cooperarea Tașkentului cu Moscova și Beijingul poate oferi”, a adăugat expertul, potrivit flux24.ro.

Țări, vecini și jucători mondiali

Expertul în securitate din Asia Centrală Rustam Burnașev a explicat, la rândul lui, că Uzbekistanul are o strategie de politică externă bine definită, cu accent pe națiunile din Asia Centrală și Afganistan, despre care „Tașkentul crede că face parte din regiune, deci este vorba despre țările care se învecinează cu Uzbekistanul. Urmează vecinii săi de al doilea nivel,  care includ Rusia, China, Orientul Mijlociu și țările din Asia de Sud”.

Jucători mondiali precum Statele Unite și Uniunea Europeană sunt, de asemenea, importanți pentru Uzbekistan, dar sunt de fapt o prioritate de nivel al treilea. În plus, interesul Washingtonului pentru Tașkent este de asemenea limitat. Afganistanul a fost invocat drept motiv în trecut și acum este  o dorință de a limita influența Rusiei și Chinei, deci acestea sunt contacte politice și nu economice și tehnologice”, a mai evidențiat  analistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...