Noi recorduri pe piața românească de artă

Cea mai lungă licitație de artă de pe piața românească de profil s-a încheiat și cu un record financiar: vânzările au totalizat aproape 1,5 milioane de euro. A fost un adevărat maraton în care au fost propuse spre adjudecare 184 de lucrări.

Aproape 8 ore și jumătate a durat licitarea celor 184 de capodopere din cadrul evenimentului – Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark.

Valoarea totală a celui mai mare eveniment de pe piața românească de artă din această toamnă a atins 1,464 de milioane de euro și o rată de adjudecare de 85%. Licitația a fost dedicată numelor mari ale artei românești.

„Se confirmă soliditatea și lichiditatea pieței de artă de patrimoniu, respectiv interesul în creștere al colecționarilor pentru valorile culturale consacrate, reprezentate de artiștii prezenți în muzee, ale căror opere se apreciază în piață că tezaurizează valoarea banilor investiți”, susține Alina Panico, PR manager A10 by Artmark.

Noi recorduri personale

Preferat al colecționarilor de toate vârstele rămâne pictorul național Nicolae Grigorescu, ale cărui 4 picturi în licitație au strâns 167.500 de euro.

Nicolae Tonitza a fost însă favoritul publicului, portretul fiicei sale „Irina” fiind adjudecat pentru 120.000 de euro.

Un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană, cel puțin pentru piața din România, a înregistrat artistul contemporan Adrian Ghenie, cu o lucrare timpurie, din 1991, care a fost adjudecată pentru 28.000 de euro, raportat la o estimare extrem de conservativă de 3.000-5.000 de euro.

Recorduri de autor au înregistrat și cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler, cu un splendid portret al „Vornicesei Smaranda Manu”, din colecția urmașilor lui Constantin George Manu, adjudecat pentru 19.000 de euro, dar și Eugen Voinescu, elev al celebrului pictor rus al marinelor – Ivan Aivazovski, a cărui marină „Corabie înfruntând valurile” a fost adjudecată pentru 15.000 de euro. Totodată, Leon Biju a egalat recordul anterior de 7.500 de euro cu lucrarea „Curmalii roșii” (plecând de la o  estimare inițială conservativă a Casei, de doar 1.200-1.800 de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...