Noi studii despre vaccinul AstraZeneca: Cât de eficient este împotriva Covid-19

Publicat: 03 feb. 2021, 09:39, de Eva Mihai, în ACTUALITATE , ? cititori
Noi studii despre vaccinul AstraZeneca: Cât de eficient este împotriva Covid-19

Apar noi studii despre vaccinul AstraZeneca care arată faptul că mărirea intervalului de timp dintre dozele administrate crește eficacitatea serului împotriva coronavirusului.

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate de 76%. Dozele de vaccin se administrează la trei luni distanță.

Guvernul britanic a decis recent să extindă la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze.

În urma unor studii efectuate în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud, s-a dovedit că distanța mai mare dintre dozele de vaccin crește eficacitatea serului. Studiile au fost făcute pe subiecți cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

„Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.

Conform cercetării, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.

Autor