Temperaturi mai ridicate ca niciodată

În timp ce Spania și Italia caută modalități de a scăpa de turiști, nordul Europei devine potențial mai atractiv pentru turiști: mările nordice se încălzesc rapid, scrie germană Tagesschau.

Potrivit Agenției Federale Maritime și Hidrografice (BSH) din Germania, cu sediul la Hamburg, temperatura medie a Mării Nordului în această vară a fost de aproximativ 15,7 grade Celsius. Aceasta este o valoare mai ridicată ca niciodată. În multe zone, temperatura la suprafață a fost cu peste două grade peste normal. 

„Vara anului 2025 a fost una dintre cele mai calde trei de la începutul măsurătorilor în 1969”, explică Tim Kruschke, șeful departamentului de climă marină de la BSH.

Marea Baltică se încălzește mai repede decât Marea Nordului

Marea Baltică a înregistrat din nou temperaturi excepțional de ridicate ale apei în această vară, cu recorduri de temperatură stabilite în partea de nord a mării.

„Marea Baltică se încălzește mai repede decât Marea Nordului pe termen lung. Datele noastre confirmă acest lucru. Din 1990, Marea Baltică s-a încălzit în medie cu aproape două grade”, spune Kerstin Johumsen, șefa Departamentului de Oceanografie de la BSH.  

În același timp, oamenii de știință înregistrează „valuri de căldură” fără precedent în mările nordice. De exemplu, în această primăvară, o stație de măsurare din Golful Kiel (nord-vestul Germaniei) a înregistrat cel mai lung „val de căldură marină” de la începutul măsurătorilor (din 1989), care a durat 55 de zile.

Schimbările, o amenințare pentru ecosistemele marine

Deși este cu siguranță un avantaj pentru turiști faptul că mările nordice sunt acum disponibile pentru înot, nu doar pentru plimbări pe plaje, aceste schimbări reprezintă o amenințare pentru ecosistemele marine. Multe creaturi pot supraviețui doar într-un interval restrâns de temperaturi. 

În plus, straturile de apă mai calde sunt mai puțin amestecate și au mai puțin oxigen dizolvat în ele. Aceasta înseamnă că există mai puțin oxigen în apropierea fundului mării. Acest lucru duce la apariția mai multor așa-numite zone moarte în mare, unde viața este aproape imposibilă. Acest lucru, la rândul său, poate dăuna și pescuitului comercial.