Nou cod portocaliu de furtuni pentru aproape jumătate din țară

Publicat: 29 iul. 2021, 13:45, de Laura Macovei, în ESENȚIAL
Nou cod portocaliu de furtuni pentru aproape jumătate din țară

Codurile de caniculă au fost prelungite de meteorologi și pentru prima zi din august. Pe de altă parte, ANM a emis avertizări noi meteo de cod portocaliu și galben de furtuni severe pentru mai mult de jumătate din țară.

8 județe și Bucureștiul rămân sub cod portocaliu de caniculă până în 1 august.

Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade, spun meteorologii.

Aproape tot restul țării va fi sub cod galben de caniculă până duminică.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Excepție fac doar câteva județe din nordul și nord-estul țării.

Pe de altă parte, mai mult de jumătate din țară este vizată de avertizări meteo de furtuni și vijelii.