Nou comandant al scutului de la Deveselu

Publicat: 19 oct. 2022, 16:01, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Nou comandant al scutului de la Deveselu
Scutul de la Deveselu

Din această săptămână, partenerul strategic al României, SUA, a făcut o mutare interesantă în rândul militarilor aflați în țara noastră.

Potrivit informațiilor oficiale, scutul antirachetă ”Aegis Ashore” de la Deveselu are un nou comandant, în persoana comandorului Jonathan P. Schermerhorn. Acesta l-a înlocuit pe comandorul Frederick G. Hettling, în funcția de comandant al sistemul american de apărare antirachetă Aegis Ashore România (USAAMDSRO), amplasat la baza Deveselu din România.

Cu ocazia schimbării de comandă, la Deveselu a fost organizată o ceremonie prezidată de contraamiralul Brendan McLane, comandantul Naval Surface Force Atlantic (CNSL) și căpitanul Jonathan D. Lipps, comandantul Task Force (CTF) 64.

Scutul antirachetă ”Aegis Ashore” România (USAAMDSRO) se află sub controlul operațional al Forțelor Navale americane din Europa, cu sediul la Napoli, Italia, și face parte din Abordarea Europeană Adaptivă în Etape (EPAA), arhitectură de apărare anti-rachetă care protejează aliații europeni NATO și forțele americane desfășurate în regiune.

Sistemul terestru de apărare antirachetă din România este conceput să detecteze, să urmărească și să distrugă rachetele balistice în timpul zborului în spațiul extraatmosferic. Tehnologia folosită la Deveselu este aproape identică și funcționează în coordonare cu sistemele Aegis utilizate pe cele patru distrugătoare americane desfășurate în Europa.

De asemenea, baza militară de la Deveselu găzduiește singurul sistem antibalistic activ din Europa, care dispune de trei instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 24 de celule) pentru rachete interceptoare SM-3. Un sistem similar urmează să fie instalat și în Polonia, însă lucrările în acest sens sunt în întârziere.