Nou Memorandum de Înțelegere pentru Coridorul Vertical al Gazelor semnat de Transgaz

Publicat: 01 dec. 2022, 17:31, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Nou Memorandum de Înțelegere pentru Coridorul Vertical al Gazelor semnat de Transgaz
Gaz - Transgaz

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a semnat un nou Memorandum de Înţelegere (MoU) privind Coridorul Vertical al Gazelor care include ca parte semnatară şi compania Gastrade din Grecia, proprietarul, dezvoltatorul şi viitorul operator al terminalului offshore de GNL de la Alexandroupolis.

Transportatorul de gaze precizează că în noul MOU privind Coridorul Vertical, semnat la Atena, este prevăzut că părţile vor putea analiza implicarea unor state non-UE în cazul în care această abordare este relevantă pentru implementarea Coridorului Vertical vizat şi îşi exprimă angajamentul de a promova proiecte PCI şi alte proiecte necesare, împreună sau individual, care consolidează în mare măsură realizarea Coridorului Vertical, inclusiv fără a se limita la proiectele fiecărui semnatar în parte.

Documentul actualizat prevede că semnatarii intenţionează să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare aşteptările CESEC şi strategiile şi politicile relevante la nivelul UE şi aspectele regionale.

Coridorul Vertical

Memorandumul de înţelegere privind Coridorul Vertical de gaze va fi valabil 3 ani de la data semnării, cu posibilitate de extindere automată cu încă un an.

Memorandumul iniţial de Înţelegere privind Coridorul Vertical a fost semnat în anul 2019, între operatorii de sistem din România – SNTGN TRANSGAZ, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Ungaria – FGSZ, Grecia – DESFA, precum şi ICGB – compania care operează interconectorul Grecia-Bulgaria – IGB.

Semnarea a venit după ce în anul 2016, în cadrul reuniunii CESEC de la Budapesta, ministerele de resort din Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria au semnat o declaraţie comună a Miniştrilor Energiei pentru gazele naturale „Coridorul Vertical”.

Prin MoU, părţile semnatare conveneau asupra colaborării în vederea realizării unui coridor sud-nord al gazelor naturale, denumit Coridorul Vertical, care să interconecteze reţelele din Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria, permiţând curgerea bidirecţională a gazelor naturale.

Pentru realizarea acestui obiectiv, companiile stabileau să ia în considerare cerinţele tehnice sub forma unor noi conducte, interconectări sau dezvoltări ale reţelelor naţionale, să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare aşteptările CESEC şi să depună eforturi rezonabile în realizarea unui parteneriat neexclusiv pe termen lung, fiind dispuse să coopereze reciproc în perioada de pregătire a dezvoltărilor în sistemele de conducte GR-BG-RO-HU.

A semnat și Gastrade

Noutate faţă de versiunea precedentă, ce expiră în această lună, este că noul Memorandum de Înţelegere include ca parte semnatară şi compania Gastrade din Grecia.

Gastrade este proprietarul, dezvoltatorul şi viitorul operator al terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, Alexandroupolis, un sistem independent de gaze naturale din Republica Elenă, care va fi conectat la sistemul naţional de transport de gaze naturale din Grecia, operat de DESFA şi, în această calitate, este responsabil pentru construcţia şi punerea în funcţiune, dezvoltarea, exploatarea, gestionarea şi întreţinerea acestuia.

Pe 3 mai, 2022 Gastrade a lansat unitatea flotantă de stocare şi regazificare a GNL la Alexandroupolis, Grecia. Proiectul urmează să devină o nouă poartă energetică şi să joace un rol cheie în securitatea şi independenţa energetică a Greciei şi a Europei de Sud-Est.

Gastrade va contribui decisiv la tranziţia energetică fără probleme a acestei regiuni. Unitatea flotantă de stocare şi regazificare de la Alexandroupolis urmează să înceapă operaţiunile până la sfârşitul anului 2023. Capacitatea sa de regazificare contractată a atins deja până la 60% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde mc pe an.

Transgaz deţine statutul de monopol în transportul gazelor naturale din România şi vehiculează circa 90% din totalul gazelor naturale consumate.

Din anul 2008, Transgaz este listată la Bursa de Valori Bucureşti. 58,51% din acţiunile companiei sunt deţinute de statul român reprezentat de Guvern prin Secretariatul General al Guvernului şi 41,4903% de alţi acţionari (free-float).