Noua lege a accesului la informații publice, remodificată și adoptată

Senatorii au adoptat noua lege a informațiilor publice, prin care obligă instituțiile să transmită răspunsurile în format electronic, fără cost suplimentar, și să afișeze un registru public electronic al solicitărilor.

Conform expunerii de motive, noile modificări aduse legii 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public sunt generate de problemele semnalate anterior de cetățeni, inclusiv la nivel de instanțe de judecată.

Conform noilor prevederi, autoritățile au obligația de a transmite informația în format electronic și trebuie să actualizeze, pe pagina de internet proprie, un registru public electronic al acestor solicitări. Noua lege detaliază ce anume trebuie să conțină registrul. Nu sunt prevăzute însă și sancțiuni, în cazul în care autoritățile nu se conformează.

Propunerile controversate au fost anulate

Proiectul a fost în centrul unui scandal după ce inițiatorii au fost acuzați că dau posibilitatea instituțiilor publice să respingă solicitările dacă apreciază că informațiile sunt cerute „cu rea credință”.

De asemenea, se propunea taxarea răspunsurilor, în cazul în care solicitarea de informații implica realizarea de copii de pe documentele deținute de autoritatea sau instituția publică sau alte servicii suplimentare, costul serviciilor de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și orice alte operațiuni necesare este suportat de către solicitant. Toate acestea nu se regăsesc în noul format al legii.

Inițiatorii legii depuse la Senat sunt Vlad Bontea – deputat PSD, Claudiu Augustin Ilişanu – deputat PSD, Eliza Ştefănescu (Peţa) Ștefănescu – deputat PSD, Gabriel George Vișan – deputat PSD, Florin Roman – deputat PNL. În urma scandalului din presă, deputatul liberal a anunțat că-și retrage semnătura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...