Noua Zeelandă se redeschide pentru turiști

Noua Zeelandă plănuieşte să redeschidă ţara după ce a impus populaţiei şi străinilor cele mai dure măsuri anti-Covid din lume. Sunt doi ani de când țara a introdus restricții extrem de severe împotriva pandemiei.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat, joi, un plan în cinci paşi care va permite cetăţenilor neozeelandezi complet vaccinaţi să înceapă să vină în ţară din Australia la sfârşitul acestei luni, conform CNN. Ei vor trebui să stea în carantină la sosire, dar nu vor fi nevoiţi să rămână în unităţi de carantină administrate de stat.

Până în iulie, persoanele complet vaccinate din Australia sau ţările cu scutire de viză – inclusiv Marea Britanie, Statele Unite şi multe ţări europene – vor putea intra în Noua Zeelandă şi să se autoizoleze la sosire, potrivit planului.

Site-ul guvernului arată că „autoizolarea poate fi acasă sau într-o cazare alternativă adecvată”, deci nu se ştie încă dacă nerezidenţii vor putea folosi hoteluri, apartamente închiriate sau alte locuri de cazare similare pentru autoizolare.

Administraţia a interzis aproape toţi călătorii străini în martie 2020 şi a solicitat vizitatorilor să petreacă timp într-o unitate de carantină administrată de stat, pe propriile lor costuri.

Pentru a face faţă locurilor limitate de carantină, Noua Zeelandă a introdus un sistem de loterie de carantină care a permis cetăţenilor, conform unei programări online, să obţină un loc. Acest lucru a însemnat că mulţi neozeelandezi s-au luptat să ajungă acasă, iar unii nu şi-au văzut rudele de ani de zile.

Sistemul a permis Noii Zeelande să menţină un nivel scăzut al cazurilor de Covid-19 şi doar 53 de decese cauzate de această boală au fost raportate în ţară, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Dar Ardern a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a relaxa regulile de frontieră şi pentru a permite Noii Zeelande să se reunească cu lumea – şi cu cei aproximativ 1 milion de neozeelandezi care trăiesc peste ocean.

Ea a spus că suferinţa carantinei a fost „sfâşietoare”. „Dar alegerea de a o folosi a salvat, fără îndoială, vieţi”, a spus ea, adăugând că regulile de la frontieră au oferit timp Noii Zeelande pentru a deveni „una dintre cele mai vaccinate ţări din lume”. Noua Zeelandă a vaccinat complet 93% dintre persoanele eligibile, potrivit Ministerului Sănătăţii.

În noiembrie, Noua Zeelandă anunţa că va începe o relaxare treptată la graniţe în 2022, deşi acele planuri au fost respinse din cauza răspândirii Omicron.

Cetăţenilor străini li se va cere să fie vaccinaţi complet împotriva coronavirusului pentru a intra în ţară.

La fel ca Noua Zeelandă, Australia a impus reguli stricte de frontieră pentru a opri Covid. Cetăţenii complet vaccinaţi, deţinătorii de viză şi persoanele din anumite ţări, inclusiv Noua Zeelandă, Japonia şi Singapore, pot acum să călătorească în Australia fără o scutire de călătorie.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole